Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 645 resultaten )
Verfijn zoekresultatenRechten & plichten | Mijn huis, mijn regels
Van cliënten die bij een ggz-instelling verblijven wordt logischerwijs verwacht dat zij zich aan de huisregels houden.
Betrek partners bij de behandeling
Hoewel er binnen de ggz brede consensus bestaat over dat naasten vanaf het begin bij een behandeling betrokken moeten worden, wordt de individuele problematiek van de patiënt doorgaans centraal gesteld en is er minder oog voor de samenhang met de partnerrelatie en/of ouder-kindrelatie(s).
CasusADHD
Casus | Opgroeien met ADHD: van kleuter tot studente
Als hulpverlener doen we diagnostisch onderzoek en vervolgens geven we vaak voor enkele maanden een behandeling, waarna het zorgverleningstraject beëindigd wordt en het kind uit ons zicht verdwijnt. Hoe het daarna verder gaat met het kind of de jongere weten we doorgaans niet. Een casus over het verloop van ADHD.
ArtikelTrauma
Schuldgevoel na seksueel misbruik
Schuldgevoelens van slachtoffers van seksueel misbruik kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van het seksueel misbruik.
Dirk Hermans & Koen Schruers | ‘Elke therapeut zou de basisprincipes van exposure moeten beheersen’
‘Exposure is all we need', dat was de uitdagende titel van Dirk Hermans' lezing op een studiedag over exposure in Leuven. In zijn pleidooi voor exposure krijgt hij bijval van psychiater Koen Schruers, die in Maastricht onderzoek doet naar de neurobiologische aspecten van exposure.
Hersenen hebben rust nodig
In deze rubriek vertellen behandelaren over een bijzondere cliënt van wie zij iets geleerd hebben. Klinisch psycholoog Michel Reinders beschrijft hoe zijn patiënt Sara, van wie niemand wist wat haar precies mankeerde, geholpen was met eenvoudige ontspanningsoefeningen.
Perverse prikkels
Voor veel bedrijven is december een drukke maand, want allerlei zaken moeten worden afgerond voor het nieuwe jaar begint. In de ggz daarentegen, kan het in de periode voor de jaarwisseling verdacht rustig worden.
Interview Annemarieke Fleming | ‘Samenspel tussen lichaam en geest’
Veel Nederlanders hebben last van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), die al dan niet optreden binnen het kader van een specifieke ziekte of aandoening. In revalidatiecentrum Reade werkt gz-psycholoog Annemarieke Fleming nauw samen met paramedici om de voorwaarden voor herstel van persisterende pijn en vermoeidheid van cliënten te optimaliseren.