Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 645 resultaten )
Verfijn zoekresultatenMulticonceptuele en multimethodische persoonlijkheidsdiagnostiek
Het uitsluitend classificeren van persoonlijkheidsstoornissen volgens de DSM staat al jaren ter discussie; vanwege de lage validiteit, excessieve comorbiditeit, en beperkte klinische bruikbaarheid.
1
Het is dan ook raadzaam om in de psychodiagnostiek ook het bredere functioneren van patiënten te onderzoeken. Over multiconceptuele en multimethodische persoonlijkheidsdiagnostiek.
MagazineAngst
‘Een effectieve angsttherapie helpt je niet van je angst af, maar van de angst voor je angst’
Onlangs was de Amerikaanse hoogleraar en vooraanstaande angstexpert Michelle Craske op werkbezoek in Leuven, bij haar Vlaamse collega Dirk Hermans, hoogleraar Klinische psychologie en directeur van het Centrum voor Leerpsychologie en Experimentele Psychopathologievan de KU Leuven. Zij spraken er over de behandeling van angst; over exposure, inhibitorisch leren en over hun internationale samenwerking.
Down under: De verdwenen schildpad
Gz-psycholoog Arianne Struik is directeur van het Institute for Chronically Traumatized Children (ICTC) in Scarborough (Perth, West- Australië) dat gespecialiseerd is in de behandeling van getraumatiseerde kinderen en hun families. Ze is auteur van het boek Slapende Honden? Wakker maken! Als ‘flying psych’ behandelt ze getraumatiseerde kinderen en volwassen in afgelegen gebieden.
EMDR bij sexting: Een leidraad voor behandeling
In de Jeugd-GGZ melden zich steeds vaker jongeren met psychische problemen die zijn ontstaan nadat hun naaktbeelden zonder toestemming zijn verspreid of misbruikt om er seksueel contact mee af te dwingen. Niet alleen het weghalen van die beelden op digitale media is dan van belang, het slachtoffer moet de herinneringsbeelden van wat hem of haar is overkomen ook kunnen verwerken. In dit artikel bespreken we de toepassing van EMDR in de behandeling van slachtoffers van online seksueel geweld.
Onderzoek naar de therapeutische relatie: golden oldie of toekomstmuziek?
In verschillende richtlijnen en zorgstandaarden wordt benadrukt dat het voor het effect van de behandeling van patiënten met een ernstige psychische aandoening (EPA) belangrijk is om te investeren in een goede therapeutische relatie. Toch is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar hoe je een goede therapeutische relatie met EPA-patiënten opbouwt en in standhoudt.
It’s all in the family
‘Ik had eigenlijk eerst mijn appel willen opeten, dat was ik net van plan,’ zei een patiënt toen ik hem iets te vroeg uit de wachtkamer kwam halen op de polikliniek angst en dwangstoornissen.
Marleen Rijkeboer: ‘Schematherapie is heel effectief’
Als pionier op het gebied van schematherapie in ons land, zet Marleen Rijkeboer zich nu al bijna een kwart eeuw in voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, als behandelaar; maar ook als onderzoeker. In maart 2017 is zij aangesteld als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Maastricht (UM). Vanuit die positie wil zij vooral bijdragen aan de academisering van de klinische praktijk.
Rechten en Plichten
In deze rubriek vindt u bijdragen over juridische kwesties en tips voor de praktijk.