Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 645 resultaten )
Verfijn zoekresultaten‘Dat doet ze anders nooit’
Kan ik mijn werk wel goed doen als ik zelf niet goed in mijn vel zit? Dat vraag ik mij de laatste tijd nogal eens af. Vooral in het contact met patiënten houdt dat me bezig.
Nieuws uit de wetenschap
Negatieve jeugdervaringen, zoals verwaarlozing en mishandeling, kunnen ernstige en langdurige consequenties hebben. Volwassenen met een of meerdere jeugdtrauma’s ontwikkelen bijvoorbeeld vaker een depressie. Meestal ontstaat de depressie al op jongvolwassen leeftijd, maar sommige mensen krijgen hun eerste depressie pas op latere leeftijd. Jeugdtrauma vergroot dus ook bij ouderen de kans op een depressie.
MagazineDwang (OCS)
Mensen met een dwangstoornis zoeken naar absolute zekerheid
Exposurebehandeling van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is in ongeveer 55% van de gevallen succesvol. Bijna de helft van de patiënten heeft er dus onvoldoende baat bij. ‘Kennelijk begrijpen we nog niet goed genoeg wat er met deze patiënten aan de hand is’, concludeert de Canadese hoogleraar Klinische psychologie Christine Purdon.
Goed voorbeeld doet goed volgen
‘Ha, hier Jasmijn!’ Ik sta naast mijn auto en zoek druk wuivend contact met Jasmijn. Op gepaste afstand uiteraard, want niets is zo gênant voor een vijftienjarige als dat je therapeut op het schoolplein staat. Jasmijn geeft me een knikje, zegt haar vriendinnen gedag, gooit haar sigaret weg en komt naar me toe lopen. Ze oogt wat somber met haar hoofd gebogen.
Juridische kwesties en tips voor de praktijk
Al enige tijd is er een wetsvoorstel in behandeling om zorgverzekeraars inzage te geven in patiëntendossiers van ongecontracteerde zorgaanbieders. Dit wetsvoorstel is onlangs plenair behandeld in de Eerste Kamer. De Kamer heeft de goedkeuring van nog even uitgesteld, maar het ziet ernaar uit dat het in enige vorm wordt aangenomen.
Tussen stoornisgerichte zorg en risicogericht ingrijpen
Belangrijkste missie van de forensische psychiatrie is zorgen voor veiligheid. Maar ook hier geldt: geen gerichte zorg zonder goede indicatiestelling. Gz-psychologen Niels Boswinkel en Wouter den Bode, teamleiders bij forensische polikliniek de Waag, schreven een introductie over diagnostiek binnen een (ambulante) forensische setting.
Nieuwtjes en wetenswaardigheden
Tussen mensen In dit boek beschrijven Nuyts en Sels hun fascinatie voor de onderlinge relaties tussen mensen, voor hoe relaties ontstaan en hoe ze zich ontwikkelen. Om een vinger te leggen op de essentie van relaties, leunen ze op de contextuele theorie van de Hongaarse psychiater en familietherapeut Ivan Boszormenyi-Nagy (1920-2007). Hij beschreef de relationele […]
Blended therapie: een basis voor betere zorg?
In de ggz wordt steeds sterker ingezet op online interventies, vaak als aanvulling op de klassieke face-to-face-therapie. Hoe sterk is de evidentie dat blended therapie ook echt tot betere zorg leidt, en hoe krijgt blended therapie vorm in de praktijk?
Neem eenzaamheid op in de DSM-5
Eenzaamheid onder kinderen en jongeren is een ernstig onderschat en onderbelicht probleem. Zo krijgt eenzaamheid onder ouderen veel meer aandacht, terwijl de negatieve gevolgen voor jeugdigen nog groter kunnen zijn. Eenzaamheid kan jeugdigen namelijk ernstig schaden in hun ontwikkeling.Emeritus hoogleraar Jan van der Ploeg, auteur van
Eenzaamheid bij jeugdigen,
pleit ervoor om eenzaamheid op te nemen in de DSM-5.