Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 645 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

De sofa van Freud

De oorsprong van de psychoanalyse ligt bij de ontdekkingen van Sigmund Freud, in zijn behandelpraktijk als zenuwarts in Wenen, nu ruim een eeuw geleden.

Specialistische behandelaars, voorkom stress!

In de Specialistische GGZ wordt geworsteld met complexe problematiek, waardoor de werkdruk hoog is. Als we het gedragstherapeutisch proces gebruiken als transdiagnostisch protocol is de werkdruk beter te hanteren.
Kees Korrelboom

De regiebehandelaar als reuzenpad

In 1935 werd in Australië de exotische reuzenpad uitgezet om de rietkever, vernietiger van het Australische suikerriet, biologisch te bestrijden.

Hoe helpen we vluchtelingen?

De afgelopen jaren kwamen er veel vluchtelingen naar Nederland. Vluchtelingen hebben relatief veel psychische klachten, maar vragen minder vaak om psychologische hulp. Dit vraagt om extra inspanningen, stelt Evert Bloemen, zodat vluchtelingen toch de hulp krijgen die zij nodig hebben.

Sensorimotor-therapeut Anneke Vinke: ‘Ggz-behandelaars, denk aan het lichaam’

Of het nu gaat om een trauma of om een hechtingsprobleem, gz-psycholoog Anneke Vinke is ervan overtuigd dat psychische 'kneuzingen' altijd ook sporen nalaten in het lichaam. Wat haar betreft is de lichaamsgerichte sensorimotorpsychotherapie (SP) daarom een veelbelovende behandeling voor psychische problemen.

Rechten & plichten

Gevolgen van het zorgprestatiemodel | Kijk niet zonder toestemming in een dossier

Boeken etc.

Gesignaleerd Elementaire sociale vaardigheden, De therapeutische relatie in de ggz, Misofonie, Nu ik je zie: op zoek naar mijn vader Merlijn Kamerling

Diversiteit

In 1994 maakte ik samen met mijn man een reis door China.

GZ-psychologie nr. 5 is uit | Strafbankje

Diederik de Rooij, redacteur van GZ-psychologie, schrijft in de rubriek 'rechten en plichten' over een opmerkelijke tuchtzaak waarin het tuchtrecht zijn doel voorbij schiet. Doel van het tuchtrecht is niet het bestraffen van zorgverleners, maar het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van zorg. Echter, zorgverleners ervaren een klacht vaak juist wel als straf.

‘Therapie moet cliënten stimuleren te tonen wat ze in hun mars hebben’

Een behandeling moet niet alleen de psychische stoornis aanpakken, maar ook het welbevinden van de patiënt. Die opvatting wint in Nederland snel terrein en om dat doel dichterbij te brengen, werkt onderzoeker Ernst Bohlmeijer in Enschede aan interventies op het grensgebied van positieve psychologie en e-health.

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie