Eetstoornissen

‘Ouders moeten hun kinderen leren eten’

Hoe moeten ouders reageren op afwijkend eetgedrag van hun kinderen? Die vraag beantwoordt klinisch psycholoog An Vandeputte in haar recent verschenen boek Ben ik te dik, mama?. Als coördinator van het Vlaams kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen weet Vandeputte als geen ander hoe belangrijk structuur rond de maaltijd is.
Eetstoornissen
Podcast Te gek werk

Luistertip | RINO Groep Podcast

In aflevering 12 van de RINO Groep Podcast vertelt Anne Marsman, online psycholoog bij Proud2Bme en initiatiefneemster van het nieuwe platform TraumaNet, over de eetstoornis die zij op dertienjarige leeftijd ontwikkelde. Haar ervaring met psychische klachten en hulpverlening heeft zij impliciet meegebracht in haar onderzoek en als aanleiding benoemd in het voorwoord van haar proefschrift: […]
Eetstoornissen

ECT bij anorexia nervosa

Anorexia Nervosa (AN) is een ernstige aandoening die vaak gepaard gaat met comorbide depressie en suïcidaliteit. En vaak staat die comorbiditeit een goede behandeling van de AN in de weg. 
Eetstoornissen

ARFID-screener in het Nederlands vertaald

Iemand die kampt met de ARFID eetstoornis eet alleen specifieke voeding, zoals friet, witbrood met hagelslag, noodles of pasta.
Eetstoornissen

Juridische maatregel bij anorexia nervosa

Behandelaren staan ambivalent tegenover juridische maatregelen bij eetstoornissen, vanwege de impact en wisselende doelmatigheid. Wat zijn de ervaringen van patiënten die er zelf mee te maken kregen? Een casusbeschrijving met klinische aanbevelingen vanuit het perspectief van de patiënt.
Eetstoornissen

Laurence Claes: ‘Zelfverwondend gedrag en eetstoornissen zijn vormen van communicatie’

Ruim een kwart van de veelal jonge patiënten met een eetstoornis vertoont ook zelfverwondend gedrag. Laurence Claes, hoogleraar Klinische psychologie, zoekt naar een antwoord op de vraag waar dit gedrag vandaan komt, en hoe of deze patiënten behandeld moeten worden.

‘Zeventig procent van alle patiënten met een eetstoornis is geholpen met CBT-E’

Eetstoornissen zijn lastig te behandelen, maar de Amsterdamse kliniek Novarum boekt goede resultaten met CBT-E. Deze therapievorm is ontwikkeld door Christopher Fairburn, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Oxford.

Elske van den Berg:‘Wij zijn zeer tevreden over CBT-E’

In 2015 nam Novarum een rigoureuze beslissing: van de ene op de andere dag stapte het behandelcentrum over op de behandelmethode CBT-E voor eetstoornissen. ‘Een prima beslissing’, zo concludeert klinisch psycholoog en directeur behandelzaken Elske van den Berg anderhalf jaar na de invoering van het nieuwe protocol. ‘Het percentage succesvolle behandelingen is bij ons nu al met tien procent gestegen.’