Angst
Cannabidiol (CBD) als mogelijke behandeling voor angststoornissen
De rol van angst en huidige behandelingen Angst is een nuttige emotie wanneer er werkelijk gevaar dreigt, maar bij angststoornissen treedt deze emotie op in onschuldige situaties, wat leidt tot overmatige stress en beperkingen in het dagelijks leven. CGT is de voorkeursbehandeling, waarbij exposuretherapie een belangrijk onderdeel vormt. Hier leren patiënten om te gaan met […]
Schiet mij maar lek
In deze rubriek vertellen behandelaren over een bijzondere cliënt van wie zij iets geleerd hebben. In deze bijdrage vertelt klinisch psycholoog/P-opleider Hetty Vromen over een cliënt met angstklachten.
De deur op een kier
Rob gaat al jaren gebukt onder plasangst: een specifieke fobie. ‘Ik heb een enorme drempel moeten nemen om hier te komen', zegt hij in ons eerste gesprek.
‘Veel patiënten blijvend van hun tandartsangst af’
Ongeveer 800.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat ze voor geen prijs in een tandartsstoel plaatsnemen. Bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam proberen gespecialiseerde tandartsen en mondhygiënisten hen van hun angst te verlossen.
Mensen met een specifieke fobie hebben grotere kans op het krijgen van een angst,- of depressieve stoornis
Mensen met een specifieke angst, hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van een angststoornis en twee keer meer kans om depressief te worden.
‘Cliënten zijn na één sessie van hun angst af’
Hoogleraar Experimentele klinische psychologie Merel Kindt | Exposuretherapie kan mensen tot op zekere hoogte van hun angst af helpen, maar dat lukt lang niet altijd en het resultaat is vaak niet blijvend.
Mensen met grote psychische problemen mogen tijdens avondklok naar buiten
De avondklok geldt in principe voor iedereen, maar mensen met grote psychische problemen zoals PTSS, heftige angststoornissen of andere ernstige psychische problemen mogen toch naar buiten.
Nieuw onderzoek naar het chronisch beloop van angststoornissen
Niet sociaal-demografische, maar klinische en psychologische factoren spelen een grote rol bij het chronisch worden van angsstoornissen. Dat concludeert Ans Hovenkamp-Hermelink in haar proefschrift. Zij promoveerde aan de faculteit Medische Wetenschappen, afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Herstel van angststoornis duurt gemiddeld langer dan van een depressie
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt. 39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie. De helft […]
Effect van aantal sessies op behandeluitkomst bij angststoornissen
Hoeveel sessies cognitieve gedragstherapie zijn er nodig voor een goede behandeluitkomst bij angststoornissen? Een exploratief onderzoek laat zien dat er gemiddeld vijf sessies nodig zijn voor een betrouwbare voortuitgang en acht sessies voor klinisch significante vooruitgang. Wanneer er bij de vijftiende sessie nog geen betrouwbare vooruitgang is, is de kans dat dit alsnog gaat gebeuren […]