Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psycholoog en schrijver Gijs Lauret: ‘De grens tussen autistisch en niet autistisch is fluïde, arbitrair, kunstmatig.’

GZ-psycholoog en schrijver Gijs Lauret, zelf nog niet zo lang geleden gediagnosticeerd met autismespectrumstoornis (ASS), stelt dat er veel grijstinten bestaan tussen autisme en geen autisme. Hij schreef er een boek over: Iedereen autistisch. In zijn boek laat Gijs met zijn eigen verhaal, wetenschappelijke achtergronden en voorbeelden uit de praktijk zien dat de kenmerken van autisme ontstaan door onderlinge verschillen in hoe mensen informatie verwerken. Met die nieuwe inzichten leert hij het gedrag van mensen beter begrijpen en krijgt de classificatie autismespectrumstoornis (ASS) zoals in de DSM omschreven, een nieuwe betekenis.

Aan de telefoon hebben we meteen een miscommunicatie. Gijs vraagt mij hoeveel woorden een online artikel mag bevatten. Ik antwoord: 750, 1000.Hij zegt: Huh, 750.000? Weet je dat zeker? Dat zijn 10 boeken.Een spraakverwarring waar we hartelijk om moeten lachen. Grappig dat we bij de eerste kennismaking al meteen merken waar mijn boek over gaat, informatieverwerking, zegt hij.

Iedereen autistisch

Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Autisme kan ernstige problemen geven, zoals hevige sociale angst, dwanghandelingen en grote paniek door kleine onverwachte gebeurtenissen. Autisme kan zich echter op legio verschillende manieren manifesteren. Zo kan iemand die elke dag op precies dezelfde tijd een wandeling moet maken autisme hebben, de man met een obsessie voor modeltreinen ook, maar de topsporter die met niets anders bezig is idem dito.

In zijn boek toont Gijs aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en gaat hij in op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen. Voor een gezonde portie autisme hoef je lang niet altijd radicaal af te wijken van de reguliere gedragsnormen, zo stelt hij. Vandaar ook de titel Iedereen autistisch. Een titel die zijn vriendin Arianne overigens bedacht.

Ik vond Iedereen autistisch meteen pakkend, omdat het veel vragen oproept en bijdraagt aan een belangrijk doel van het boek, namelijk om dat wat we autisme noemen in breder perspectief te plaatsen. Om autisme

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in