De COVID-19-pandemie en gerelateerde maatregelen hebben invloed op de leefstijl en mentale gezondheid van mensen over de hele wereld. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor de hersengezondheid. Andersom kan een ongezonde leefstijl het risico op achteruitgang in het denkvermogen vergroten.
Lisa Waterink en haar collega’s deden onderzoek tijdens de corona-periode naar veranderingen in specifieke aspecten van leefstijl die in relatie worden gebracht met de hersengezondheid. Je kunt hierbij denken aan voeding, beweging, slaap, roken, het drinken van alcohol, eenzaamheid, stress en geheugenklachten.
Online vragenlijst
Bijna 4.000 deelnemers, zonder diagnose milde cognitieve stoornissen of dementie, vulden de online vragenlijst over leefstijlveranderingen tijdens de coronaperiode in op Hersenonderzoek.nl. Dit platform is een register voor vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in deelname aan onderzoek naar verschillende hersenziektes. Deelnemers werden gevraagd of hun gedrag, in positieve of negatieve zin, veranderd was ten opzichte van vóór de coronaperiode. De online vragenlijst bestond uit twee delen, de WW-FINGERS netwerk vragenlijst over gezondheid en leefstijlveranderingen en de POLAR-vragenlijst over psychosociale verandering. Meedoen aan deze studie is trouwens nog mogelijk.
Leefstijl flink beïnvloed
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de COVID-19-pandemie en de maatregelen die daarbij kwamen kijken de leefstijl flink hebben beïnvloed. Opvallend is, dat oudere volwassenen zowel betere als slechtere leefstijl rapporteren. Specifieke mensen leken kwetsbaarder te zijn voor leefstijlveranderingen die ongunstig zijn voor hun hersengezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die alleen wonen, in een stedelijk gebied wonen, aangaven een lager inkomen te hebben en al eerder geheugenklachten rapporteerden.