Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onrust over verzamelen gegevens van 800.000 patiënten in de GGZ

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verzamelt sinds 1 juli gegevens over ggz-patiënten. De NZa wil met de gegevens van uiteindelijk 800.000 ggz-patiënten op deze manier te weten komen welke groep wat voor behandeling krijgt en hoe effectief die is, om beter in te schatten welke zorg in de toekomst nodig is. Soms zijn patiënten niet op de hoogte dat de gegevens worden verzameld.

Daartoe moeten behandelaars per patiënt een online scorelijst invullen. Als dit niet goed gebeurt, krijgen zij een waarschuwing van de NZa of “in het uiterste geval” een dwangsom opgelegd. Ook zorgverzekeraars kunnen van de informatie gebruikmaken bij het inkopen van zorg. Behandelaars die geen of onjuiste gegevens aanleveren, kunnen na een waarschuwing een dwangsom opgelegd krijgen. 

De best passende behandeling

Psychiaters, psychologen en andere zorgverleners zijn dus min of meer verplicht om deze informatie aan te leveren. De NZa stelt dat de informatie gedepersonaliseerd is en niet te herleiden tot individuele patiënten, maar dat het over aanvullende informatie beschikt om dit wel te doen. “De NZa zal deze koppeling niet uitvoeren”, aldus de Zorgautoriteit. 

Uiteindelijk moet het ervoor zorgen dat een patiënt de behandeling krijgt “die het best past” en dat zorgverzekeraars zorg beter kunnen inkopen, aldus de woordvoerster. Volgens de NZa mogen zorgverzekeraars niet de antwoorden op alle vragen inzien. De verandering is doorgevoerd omdat de zorgvraag de komende jaren stijgt en het personeelstekort oploopt.

Doorbreking medisch beroepsgeheim

Critici van de dataverzameling spreken van een doorbreking van het medisch beroepsgeheim. “Het gaat om het massaal doorbreken van het medisch beroepsgeheim. Dat waarborgt datgene wat in vertrouwen tussen beide is uitgewisseld. Ook behandelaars in de basis- en gespecialiseerde ggz hebben kritiek op het verplicht aanleveren van informatie over hun patiënten bij de Nederlandse Zorgautoriteit, meldt dagblad Trouw.

“Mensen weten niet dat hun psychiater of psycholoog nu moet registreren wat hun seksuele problemen zijn, hoe

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in