Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Neusspray nog te vaak niet ingezet bij depressie

Slechts enkele tientallen depressieve volwassenen krijgen in hun behandeling een neusspray die inmiddels een jaar is opgenomen in de basisverzekering. De neusspray kan patiënten helpen bij wie de therapie niet aanslaat. Zorgverzekeraars zijn echter terughoudend met de contractering van deze behandeling. Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), de Depressie Vereniging en de Nederlandse ggz trekken daarom aan de bel bij de minister.
Neusspray
Foto door Simon Kadula

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) moet zorgverzekeraars met spoed aanspreken, vinden de verenigingen.

“Het gaat om hele kwetsbare zieke patiënten die veel baat hebben bij deze behandeling. Daar komt nog bij dat er voor hen vaak weinig of geen goed alternatief beschikbaar is. Sommige patiënten zien geen andere uitweg meer dan suïcide en anderen zijn om deze reden een euthanasietraject gestart. Ik vind dit echt heel schrijnend”, zegt psychiater Eric Ruhe.

De rol van de zorgverzekeraar

Volgens de verenigingen kan een belangrijk deel van 1.500 tot 2.000 patiënten baat hebben bij de zogenoemde esketamine neusspray van het merk Spravato.

“Zorgverzekeraars moeten aan hun zorgplicht voldoen en voldoende zorgaanbieders voor deze behandeling contracteren”, vindt Bart Groeneweg van de Depressie Vereniging. “Ernstig depressieve patiënten moeten op alle mogelijke manieren geholpen worden. Nu gebeurt dit niet en dat is echt onacceptabel.”

Ketamine als anti-depressivum

Jolien Veraart, psychiater en promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar het gebruik van ketamine als antidepressivum. Zo’n 20 tot 30 procent van de mensen met een depressie geneest hier niet van, zegt Veraart. Van de tweehonderd patiënten die zij met ketamine behandelt, zegt 40 procent verder te willen. “Patiënten die stoppen, vallen vaak terug”, zegt Veraart. Ze hoopt dat de overheid de regie pakt bij de verdere ontwikkeling van deze medicijnen. “Dit is nog geen geregistreerd middel, dus het wordt niet altijd vergoed. Dat is een enorm probleem”, vertelt Veraart. De neusspray met ketamine (esketamine) en de behandeling kosten per patiënt zo’n

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in