Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder administratieve regeldruk, meer tijd voor zorg. Hoe doen we dat?

Volgens GGZ Nederland zijn professionals in de ggz door de regeldruk en administratieve rompslomp per dag gemiddeld een derde van hun tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden. Het zorgt voor minder tijd voor patiënten, maar ook voor minder werkplezier voor professionals. Minder administratieve regeldruk zou per medewerker een klein uur aan extra tijd opleveren die aan cliënten kan worden besteed en wellicht ook voor kortere wachtlijsten kunnen zorgen. De afgelopen jaren werden al verschillende initiatieven genomen om de bureaucratie te verminderen en het werkplezier te verbeteren. Toch merken werknemers in de geestelijke gezondheidszorg daar niet genoeg van. Zou kunstmatige intelligentie een deel van de oplossing kunnen zijn?
regeldruk
Foto: Elisa Ventur
Dat de geestelijke gezondheidszorg overbelast is en de wachtlijsten ellenlang, is geen nieuws. De gemiddelde wachttijd voor een behandeling in de gespecialiseerde ggz is op dit moment opgelopen tot vijftien weken. Een van de oorzaken volgens medewerkers in de (geestelijke gezondheids)zorg is de administratieve rompslomp waar ze dagelijks mee te maken hebben. Het gaat hierbij vaak om een stapeling van allerlei registraties en handelingen die op de werkvloer is ontstaan.
Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg besteden gemiddeld per dag wel 33% van hun tijd aan deze administratieve handelingen. Een psycholoog is regelmatig meer tijd kwijt aan administratie dan aan de behandeling zelf. Deze regeldruk zorgt bij veel medewerkers in de ggz iedere dag weer voor frustratie en is zelfs een belangrijke reden dat veel van hen de sector verlaten. En dat terwijl er als zo’n groot tekort aan professionals is!

Wet-en regelgeving

Er werden in de afgelopen jaren al veel initiatieven getoond om het probleem op te lossen en demissionair minister Helder van Langdurige Zorg en Sport, publiceerde op 8 juni 2022 een kamerbrief over de aanpak van regeldruk in de zorg de komende jaren via het programma ‘[Ont]regel de Zorg’. Maar er lijkt in de praktijk nog te weinig verbeterd. Dat komt vooral doordat zorgaanbieders en zorgmedewerkers zich op tal van terreinen moeten verantwoorden aan externe partijen door wet- en regelgeving. Regels en standaarden lijken hier de hoofdrol te spelen in plaats van het vertrouwen in autonomie van ggz-professionals.

Ook uit onderzoek van

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in