GZ-psychologie nr. 5, 2021

    Interview met Brenda Penninx | Juridische maatregel bij anorexia nervosa | Hoe behandel je narcisme?

    Redactioneel nr. 5 GZ-psychologie | Aan de andere kant

    Samen met mijn moeder reis ik af naar de ggz bij haar in de buurt, voor een intake bij de poli Ouderen. Mijn moeder heeft het namelijk erg zwaar sinds het afgelopen jaar.

    Brenda Penninx: ‘Je kunt beter aan een kind zelf vragen hoe het gaat’

    Ongeveer 400.000 Nederlandse kinderen hebben ouders die kampen met depressiviteit en angstgevoelens. Toch is weinig bekend over het risico dat deze kinderen zelf ook een psychische stoornis ontwikkelen, en is er nauwelijks aandacht voor preventie. Het zogeheten MARIO-project kan daar verandering in brengen, zegt Brenda Penninx, hoogleraar Psychiatrische epidemiologie.

    nieuws

    Belangrijk nieuws: Adolescenten, zoek tijdig hulp!, Veilig ouder worden, Rookvrije GGZ en Muziektherapie helpt bij Shizofrenie.

    Juridische maatregel bij anorexia nervosa

    Behandelaren staan ambivalent tegenover juridische maatregelen bij eetstoornissen, vanwege de impact en wisselende doelmatigheid. Wat zijn de ervaringen van patiënten die er zelf mee te maken kregen? Een casusbeschrijving met klinische aanbevelingen vanuit het perspectief van de patiënt.

    Visuele klif

    De Visuele klif is een apparaat om de diepte-perceptie van mensen en dieren te onderzoeken, ontwikkeld door psychologen Eleanor Gibson en Richard Walk.

    Hoe behandel je narcisme?

    De behandeling van narcisme is moeizaam omdat echte verandering aanvankelijk niet gewenst is. De therapeutische relatie is vaak fragiel, de behandelingsmotivatie van korte duur en veelal worden afgeleide klachten behandeld. Toch is behandeling niet onmogelijk.

    Kees Korrelboom

    Doormodderen als exit-strategie

    Verkorting van wachtlijsten heeft al jaren topprioriteit in de ggz. Veel is geprobeerd, maar het wil allemaal niet erg lukken. PsyQ probeerde recent ook iets uit en werd met pek en veren afgevoerd door kritische berichtgeving in de landelijke pers.

    Opinie: Studentondersteuners voor specialisten

    In oktober 2020 zijn twaalf bachelor psychologiestudenten van Tilburg University bij GGz Breburg gestart als studentondersteuner voor specialisten, een nieuwe functie die in het leven is geroepen om behandelaren te ontlasten bij hun administratieve taken. Tevens biedt dit project kansen voor de psychologieopleidingen en doorlopende leerlijnen.

    PPC-behandelcoördinator Makram Shashtawy: ‘Hier werk ik op het scherpst van de snede’

    Saai is het zelden in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) van PI Haaglanden in Scheveningen, en ook de afwisseling in het werk bevalt behandelcoördinator Makram Shashtawy (1988) prima. 'Je weet nooit wat je 's ochtends aantreft'.

    Rechten & plichten

    Psychiater en jurist Diederik de Rooy en advocaat Joep Duijzings over 'Rechten en plichten': De vrijheid van meningsuiting en Corona en Van Wtzi naar Wtza, wat nu?

    Boeken etc.

    Vertel ik het wel of vertel ik het niet? | Verdwijnpunt | De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater | Handboek Psychiatrisch onderzoek

    In eigen taal

    De tolkenvergoeding keert terug in de ggz; vanaf januari 2022 wordt de inzet van tolken weer vergoed door zorgverzekeraars. Dat is een verademing.