Gisteren werd ik om 5 uur wakker en kon niet meer in slaap komen. Vandaag was het 4 uur. 'Ik heb een slaapstoornis', dacht ik vanochtend tussen 4 en 6. Het was nog donker, buiten helemaal stil en dan lijkt alles ineens veel dramatischer.
Acute psychologische hulp bij kanker | Medische missers bij cognitieve stoornissen | 'Booster-sessies' bij depressie
Het besef dat de relatie tussen behandelaar en cliënt een intrinsiek normatief karakter heeft dat in de zorg centraal zou moeten staan, ontbreekt vaak bij zorgverleners. Dat stelt filosoof en psychiater Gerrit Glas in zijn nieuwste boek 'Person centered care in Psychiatry'. Ook zijn de visies van behandelaars, beleidmakers en patienten onvoldoende op elkaar afgestemd, aldus Glas.
'Kijk wat jullie bereikt hebben, wees daar trots op! Alle goeds voor de toekomst, voor jullie als gezin.' Terwijl ik afscheid neem van het gezin en zwaaiend naar mijn auto loop, denk ik terug aan het allereerste MST-CAN-gezin, jaren geleden.
Bewonder mij! Overleven in een narcistische wereld, Eddie Brummelman | Tentoonstelling WOEST, Hermitage Amsterdam, Willem van Genk | Tegenlicht: De ggz in 2030
Tegenwoordig worden we overspoeld door allerlei apps. Ook in de ggz hebben apps hun intrede gedaan. De ene app belooft nog meer dan de andere, maar kun je dit als behandelaar allemaal wel vertrouwen? Wat is het nut en de meerwaarde van deze apps? Hoe maak je een goede keuze en hoe integreer je een app in je behandelingen?
In Frankrijk vindt momenteel een strafrechtelijk proces plaats tegen Orange, het voormalige France Telecom. Het bedrijf wordt verweten dat de werksfeer bij France Telecom zo slecht was dat tientallen medewerkers zelfmoord pleegden.
Vorig jaar verschenen er twee nieuwe zorgstandaarden: Seksuele disfuncties en Parafiele en Hyperseksuele stoornissen. Welke problemen worden hierin behandeld, en welke relatie bestaat er tussen seksuele problemen en psychische problemen?
Het artikel 'Stabilisatie bij complexe PTSS?' gaat over de vraag of stabilisatie onderdeel wel of geen onderdeel moet zijn van de behandeling. Deze discussie speelt al jaren, met name in Nederland, en dit heeft geleid tot forse tegenstellingen binnen het werkveld.
Op 27, 28 en 29 november vindt in Veldhoven het VGCt-najaarscongres Work in progress plaats, met als hoofdthema Transities in behandeling. Het congres gaat over de gevolgen van veranderingen in de ggz voor de klinische praktijk. We spraken met de vier hoofdsprekers Thomas Ehring, Jon Arcelus, Marcus Huibers en Thérèse van Amelsvoort.
Zeven jaar is ze als ik haar leer kennen, en al sinds haar derde jaar woont ze in een kindertehuis. Haar vader is overleden, dat weet ze. Haar moeder heeft ze al drie jaar niet meer gezien en ze blijft vragen waarom. In de vorm van een strip vertel ik haar dat zij een 'shaken baby' was en dat de dokter dacht dat haar ouders haar hadden pijn gedaan.
Psychiater Diederik de Rooy pleit ervoor dat de ethiek een grotere rol gaat spelen in ons denken over veiligheid. Er komt hulp uit onverwachte hoek: de in de luchtvaart ontwikkelde Just Culture-filosofie.