GZ-psychologie nummer 4 2024

    Remke van Staveren

    Praten met vreemden

    Ben je ooit nietsvermoedend een zaal vol vreemden binnengestapt? Ik weet niet hoe het jou verging, maar bij mij voelde het alsof ik per ongeluk op een podium was beland op het moment dat de gordijnen opengetrokken werden.

    Annemarie de Leng

    Hikikomori

    Jonge mensen die zich volledig terugtrekken uit de maatschappij en zich thuis afzonderen; in Japan heeft het verschijnsel een grote maatschappelijke invloed en heeft het zelfs een eigen naam: hikikomori.

    stoelen in wachtkamer

    Hertenkamp

    In deze rubriek vertellen behandelaren over een bijzondere cliënt van wie zij iets geleerd hebben. In deze bijdrage vertelt gz-psycholoog Carine van Empelen over een cliënt met autisme.

    Michel Reinders

    Drie Gordijnen

    Het is vrij eenvoudig om mij een paniekaanval te bezorgen. Zet mij in een gordijnenwinkel met honderden stalen en vraag me een nieuw gordijn uit te zoeken. Ik verdrink in de mogelijkheden, mis elke ordening en verlies het overzicht.

    Reflectief samenwerken bij onbegrepen gedrag

    De meeste behandelaren maken duidelijke afspraken met cliënten, maar vaak komen cliënten deze niet na. Bespreek je dit met je cliënt en collega's? En wie zet je daarbij centraal?

    Wijzigingen beleidsregel en regeling ggz-zorg

    De NZa heeft de regels voor de geestelijke gezondheidszorg voor 2025 bekendgemaakt. Vijf belangwekkende wijzigingen op een rijtje.

    Recht op ggz en de stoel van de rechter

    Onlangs werd bekend dat de stichting ‘Recht op ggz' een collectieve rechtszaak tegen de Staat wil starten, tegen de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Hoewel dit op zich een nobel doel is, zijn er vanuit juridisch perspectief kritische kanttekeningen bij te plaatsen. De stichting stelt dat geestelijke gezondheidszorg een mensenrecht is en dat dit recht wordt geschonden door de lange wachttijden.

    Jim van Os

    Jim van Os | ‘We moeten mensen helpen opbloeien’

    Acht jaar geleden verscheen het boek Goede ggz, waarin vier deskundigen, onder wie hoogleraar Psychiatrie Jim van Os (UMC Utrecht), een radicale vernieuwing van de Nederlandse ggz bepleitten. Terugkijkend constateert Van Os dat er van alle mooie ideeën uit dat boek weinig terecht is gekomen. Toch blijft de pathologische optimist, zoals hij zichzelf noemt, hoop houden. ‘Ik zie op verschillende plekken in het land vernieuwing.'

    Nieuws

    BMI, lichaams- ontevredenheid en depressie onder adolescenten | Meta-analyse: absolute uitkomsten bij psychotherapie | Expertisecentrum voor Digitalisering en Welzijn | Onderwijs beschermt tegen psychische problemen

    Tonnie Staring ‘De psychologische behandeling van psychose’

    In de behandelrichtlijn voor psychose neemt psychologische behandeling tegenwoordig een belangrijke plaats in. Toch zijn psychologen nog maar zelden ‘in the lead' in deze sector. Het wordt tijd dat dat verandert, vond klinisch psycholoog Tonnie Staring. In Utrecht startte hij PN Psychosezorg.

    Podcast- en filmtip | De jongen zonder gisteren & Inside Out 2

    Podcast: De jongen zonder gisteren | Film: Inside Out 2

    boeken en kopje koffie

    Boeken etc.

    Werkboek EMDR bij kinderen en adolescenten | Zelfregulatie | Bij de Psycholoog

    Schuldgevoelens na suïcide van een naaste

    Uit onderzoek blijkt dat nabestaanden van een suïcide meer schuld en schaamte ervaren dan andere nabestaanden. Hierdoor ontwikkelt 70 procent van hen een persisterende rouwstoornis.

    Hikikomori: jonge kluizenaars

    Hikikomori is een syndroom waarbij iemand zich volledig terugtrekt uit het sociale en maatschappelijke leven. Er zijn aanwijzingen dat hikikomori ook in Nederland steeds vaker voorkomt. De auteurs leggen uit hoe behandelaren hier in de praktijk mee om kunnen gaan.