GZ-psychologie nr. 2, 2020

    Antipsychotica en kwaliteit van leven: hoe maken patiënten de balans op? | Interview met Roel Verheul | Nieuwe behandeling verslaving | suïcidaliteit

    Redactioneel | nr. 2/2020 | Oorlog of op reis?

    Van het gebruik van metaforen in therapie krijg ik vaak een beetje de kriebels. Ik vind ze soms kinderachtig, de lading niet dekken of de boel onterecht simplificeren.

    Nieuws uit de wetenschap

    Hebben mannen meer humor? | Oefen met e-health! | Kan EMDR pseudoherinneringen ophalen?

    Roel Verheul blikt terug op zijn tijd bij de Viersprong

    'Je kunt wel degelijk genezen van een persoonlijkheidsstoornis'. Na bijna twintig bewogen jaren trok bestuursvoorzitter Roel Verheul eind 2018 de deur van de Viersprong achter zich dicht. In die tijd maakte hij van de bescheiden ggz-instelling in Halsteren hét landelijk expertisecentrum op het gebied van evidence-based behandelingen van persoonlijkheidsstoornissen.

    Gesignaleerd – nieuwtjes en wetenswaardigheden

    Gebruik metaforen in de ggz | NVVP biedt petitie aan over Wvggz | Betere positionering Belgische psychologen | Hoe steun je een kind na seksueel misbruik?

    Antipsychotica en kwaliteit van leven: hoe maken patiënten de balans op?

    Patiënten met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA) gebruiken vaak jarenlang of zelfs levenslang antipsychotica, medicijnen die enerzijds krachtig werken op hun psychotische symptomen maar die anderzijds ook forse bijwerkingen hebben.

    Juridische kwesties en tips voor de praktijk

    Vanuit de gedachte 'de gezondheid van Nederlanders kan zo veel beter' startte een team experts in 2018 de taskforce De juiste zorg op de juiste plek (JZOJP).

    ‘Mensen kunnen leren om de neurobiologische verslavingsmechanismen te slim af te zijn’

    In de afgelopen decennia is veel neurobiologisch onderzoek gedaan naar nieuwe verslavingsbehandelingen, zoals nieuwe medicatie en niet invasieve hersenstimulatie. Vooralsnog heeft dit weinig opgeleverd, behalve enkele neurologische inzichten die volgens klinisch psycholoog Paul Van Deun, auteur van Het gekaapte brein (2018), om een andersoortige, gedragsmatige aanpak vragen.

    Februarizon

    Nu de therapie is beëindigd en de laatste pil sertraline een maand geleden is ingenomen, zou alles weer bij het oude moeten zijn. Nu zou alles weer moeten werken zoals het eens deed, maar dan beter.

    ‘Af Sherry, Laag!’

    'Kom snel binnen en gedraag je rustig, dan doen ze je niks'. Nog niet bepaald gerustgesteld loop ik voorzichtig langs moeder en haar vier rottweilers de portiek van een flat in Amsterdam binnen.

    Gwendolyn Portzky en Bert van Luijn over de behandeling van suïcidale mensen

    Behandel niet de stoornis, maar de suïcidaliteit! | Vooral in het land van onze zuiderburen blijven de suïcidecijfers verontrustend hoog. Professor Gwendolyn Portzky, directeur van het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie (VLESP), en de Nederlandse klinisch psycholoog Bert van Luijn pleiten voor gerichte behandeling en preventie.

    Down Under: ‘ik was een bruut’

    In mijn werk kom ik veel kinderen tegen die geen contact meer hebben met een van hun ouders, meestal de vader. Die is 'uit beeld', wordt er dan gezegd.