GZ-psychologie zou qua vorm en inhoud een glossy moeten worden, inclusief roddels, een problemenrubriek, kledingadviezen (‘hoe kleden bekende psychologen zich?’) en interieur- en stylingtips voor de praktijkruimte! Wat vindt u daarvan? Bent u nu verontwaardigd of geschrokken? Bent u ineens klaarwakker?
Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken, lopen meer risico om later in hun leven te worden gediagnosticeerd met depressie en om een antidepressivum voorgeschreven te krijgen. Dat blijkt uit een grootschalig Deens onderzoek.
Rudi de Raedt is hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent. Hij doet neurobiologisch onderzoek naar de onderliggende mechanismen van depressie. Een van zijn ambities is om neurocognitieve interventies voor depressie te ontwikkelen. Een interview over de stand van zaken in neurocognitief onderzoek naar depressie.
Lichtelijk gespannen stap ik in de auto. ‘Hoe zal Hugo deze keer op mij reageren?’, vraag ik me af. Vorige week heb ik een heftige sessie gehad met Hugo, zijn moeder Martha en haar vriend Felix. Hugo raakte behoorlijk over de kook toen er door drie volwassenen continu gesproken werd over zijn gespijbel en vechtpartijen op school.
Welke opvattingen hebben huisartsen en hun patiënten over langdurig antidepressivagebruik en wat weerhoudt patiënten ervan om de medicatie af te bouwen? Een onderzoeksverslag.
Onlangs ging Guido Pieters, hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven, met emeritaat. Naar aanleiding daarvan stelden zijn collega’s de bundel ‘Life of Pieters’ samen, waarin zij diens grote verdiensten voor de Vlaamse ggz belichten. In de daarin opgenomen afscheidsrede ‘How to disappear’, trekt Pieters lessen uit het verleden en schetst hij de toekomstige lijnen van de ggz.
Eind 2014 zag de NHG-Standaard ‘ADHD bij kinderen’ het licht.1 Dat was vijf jaar nadat kinderpsychiater Jet Roobol een ingezonden brief plaatste in het maandblad ‘Huisarts en Wetenschap’ (2009), met als prikkelende titel ‘ADHD in de eerste lijn: volksziekte zonder huisarts?’.2 Een beschrijving van ADHD diagnostiek in de eerste lijn.
Welke persoonlijke informatie en eigen emoties delen we met onze patiënten en welke niet? En wat is daarvan de meerwaarde? Binnenkort verschijnt daarover het boek Zelfonthulling. Openheid van professionals in de ggz, van psychiater-psychotherapeut Erwin van Meekeren (en tien andere auteurs). Een voorbeschouwing.
In deze rubriek vindt u bijdragen over juridische kwesties en tips voor de praktijk.
Er is weinig bekend over wanneer een gebeurtenis als schokkend of traumatiserend wordt ervaren. Waarom lukt het sommige mensen niet om bepaalde gebeurtenissen goed te verwerken? Als het gaat om (levens)bedreigende gebeurtenissen is dat gemakkelijk voorstelbaar, maar soms lijken de klachten niet in verhouding te staan tot de gebeurtenis.
Exploring your awareness is a useful therapeutic intervention, zo stelt Willem Fonteijn, auteur van het boek Circle of awareness. En je eigen bewustzijn exploreren, begint volgens de ervaren therapeut bij de lichaamsbeleving.
In de rubriek Opinie van het vorige nummer van GZ-psychologie (december, 2016) schreven hoofdopleider Sjoerd Colijn (PDO-GGz Leiden/Rotterdam, Utrecht) en voormalig hoofdopleider Liesbeth Eurelings (PDO-GGz Leiden/Rotterdam) dat zij vinden dat ik mij in een eerder interview in GZ-Psychologie oude stijl (‘Ik ben een denkende doener’, augustus, 2016) ongenuanceerd, ongefundeerd en eenzijdig heb uitgelaten over psychotherapie en de psychotherapie-opleiding.