Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twintig jaar gz-psycholoog: een tussenbalans

Twintig jaar gz-psycholoog, dat vraagt om een evaluatie: hoe staat het beroep ervoor en wat zijn de opgaven voor de nabije toekomst? Om daarachter te komen, nam gastredacteur Peter van Drunen een grote schriftelijke enquête af onder opinion leaders en prominenten uit het vakgebied, zoals hoofdopleiders, P-opleiders, zorgbestuurders en gz-psychologen in de praktijk. Een artikel over sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen.
Couple of gorgeous laughng young women raising arms and cheering with birthday hats and accessories with confetti Usage: Journal Cover 41480_010_002 (2018)

Sterktes

‘Sterk merk’

De gz-psycholoog is, zoals een van de respondenten het uitdrukt, ‘een sterk merk’. Hoofdopleider Sako Visser: ‘De gz-psycholoog heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke professional in de ggz. Goed opgeleid, op de hoogte van recente ontwikkelingen en breed inzetbaar, zowel binnen de ggz als op terreinen als de jeugdzorg, de forensische zorg, de algemene ziekenhuizen en de zorg voor ouderen.’

Ook niet-vakgenoten zijn lovend over de professie. Veronique Esman, directeur van GGZ Nederland, en zorgbestuurder en psychiater Herma van der Wal beschouwen de gz-psycholoog als een onmisbare schakel binnen de ggz. Ook hoogleraar Gezondheidsrecht Jaap Sijmons, mede-auteur van de tweede evaluatie van de Wet BIG (2013) heeft een positief beeld gekregen van het beroep: ‘Uit het brede en diffuse landschap van de psychologie binnen de gezondheidszorg is een afgebakend beroep naar voren gekomen, waarbinnen het evidence-based werken meer nadruk heeft gekregen’. P3NL-directeur Marnix de Romph noemt de gz-psycholoog de ‘huisarts’ van de psychologische gezondheidszorg: generalistisch en breed inzetbaar.

Big-status

Waarin schuilt de kracht van de gz-psycholoog? Een veelgenoemde factor is de BIG-status van het beroep. Volgens oud-hoofdopleider Maarten van Son heeft de BIG-titel ertoe geleid dat de psychologie een duidelijker plaats kreeg in de gezondheidszorg. Het heeft de herkenbaarheid van de psycholoog verhoogd, vooral voor de overheid, verzekeraars en verwijzers, ‘en mogelijk ook voor patiënten’. De wettelijk vastgelegde opleidingseisen hebben geleid tot een hogere kwaliteit van de beroepsuitoefening.

Daarnaast is het wettelijke tuchtrecht volgens Van Son van belang. Dit maakt de gz-psycholoog

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in