Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten & plichten | Niet-ingediende klachten behandelen

Wetboeken en weegschaal

Niet-ingediende klachten behandelen

Voor de meeste onderdelen van het recht geldt dat een rechter een lopende zaak niet uit eigen beweging groter mag maken, of kwesties in behandeling nemen waarover geen klacht is ingediend. Volgens het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg geldt dit ook voor het medisch tuchtrecht.
Een psychiater had een nieuwe patiënt in behandeling die al snel na de eerste afspraak voor langere tijd op reis ging, en die daarna vrijwel niet op vervolgafspraken verscheen. Omdat het volgens de psychiater hierdoor niet mogelijk was om goede zorg te verlenen, zegde de behandelaar de behandelrelatie op. Vervolgens diende de patiënt meerdere tuchtklachten in, die door het Regionaal Tuchtcollege allemaal ongegrond verklaard werden. Echter, het Regionaal Tuchtcollege meende dat uit de klachten die de patiënt had geformuleerd, ook de impliciete klacht moest worden afgeleid dat de behandelrelatie zonder goede reden was opgezegd en daarom kreeg de psychiater toch een waarschuwing. Volgens het Regionaal Tuchtcollege had de psychiater de behandeling bijvoorbeeld via een beeldbelverbinding kunnen voortzetten en had de behandelaar meer moeite moeten doen om de patiënt naar een andere instelling te verwijzen.

Hoger beroep

In hoger beroep was het Centraal Tuchtcollege heel duidelijk: beroepsbeoefenaren kunnen alleen tuchtrechtelijk veroordeeld worden voor de ingediende klachten. Een Tuchtcollege mag dus niet zelfstandig nieuwe klachten toevoegen of klachten aanvullen. De uitspraak van het Centraal Tuchtcollege valt vanuit juridisch oogpunt toe te juichen, omdat het tuchtrecht hiermee in lijn wordt gebracht met de rest van het recht. En bovendien, hoe moet je je verdedigen
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in