Hoe gaan we om met familieleden? | Kunnen afspraken in een crisis worden versoepeld?
Hoe gaan we om met familieleden?
Mag een dochter en bewindvoerder van mijn patiënt beslissen over diens behandeling, en kan ik een familielid inzage geven in het medisch dossier? Hoe gaan we om met de betrokkenheid van familie?
Zeker bij de zorg aan kwetsbare personen, zoals in de ggz, zijn vaak ook familieleden betrokken. Soms is dat goed of handig voor de patiënt en soms is het verplicht omdat de patiënt bijvoorbeeld wat vergeetachtig is, of minderjarig. In andere gevallen dringt een familielid zich op en zou de patiënt hem of haar liever niet bij de behandeling betrekken, of inzage geven in gevoelige informatie. Hoe maken we hierin de juiste afweging; welke omstandigheden zijn van belang en welke bevoegdheden hebben familieleden?
De patiënt
Voor het bepalen van de positie van een familielid/ vertegenwoordiger is allereerst de leeftijd van de patiënt van belang. Afhankelijk van zijn leeftijd heeft een kind meer of minder eigen zeggenschap. Bij minderjarigen blijven de wettelijke vertegenwoordigers actief betrokken bij de behandeling. Tot 12 jaar is toestemming van de wettelijke vertegenwoordigers vereist, van 12 jaar tot 16 jaar wordt het al iets genuanceerder en vanaf 16 jaar heeft een minderjarige meer zeggenschap.
Is de patiënt meerderjarig, dan kan hij of zij zichzelf vertegenwoordigen, maar het wordt lastiger als iemand niet in staat is om beslissingen te nemen. Juridisch gezien moet een patiënt wilsbekwaam zijn om beslissingen te nemen. Zorgverleners en/of artsen dienen dat per beslissing in te schatten.
De vertegenwoordiger
Als een persoon niet zelfstandig beslissingen kan