Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast- en filmtip: Dialogische zorg in de ggz | How to make millions before grandma dies

Podcast

Dialogische zorg in de ggz

In de podcastserie ‘Dialogische zorg in de ggz’ delen George Westermann en Jac Maurer, twee ervaren gz-professionals, hun inzichten en ervaringen. Westermann, kinder- en jeugdpsychiater, en Maurer, klinisch psycholoog en psychotherapeut, werkten jarenlang samen. Zij vertellen over de ontwikkeling van hun Dialoogmodel, een nieuwe manier van werken binnen de geestelijke gezondheidszorg. Doel van het overkoepelende Dialoogmodel is om op een heldere en toegankelijke manier complexe gezondheidsvraagstukken te bespreken, met zowel hulpvragers als behandelaars. Centraal staan samenwerking en afstemming. Door persoonlijke verhalen van de hulpvrager centraal te stellen en inzichten te delen bevordert het model wederzijds vertrouwen en actieve betrokkenheid. Met begrijpelijke taal en visuele overzichten worden de factoren die bijdragen aan het herstel en de facturen die belemmerend werken, concreet gemaakt. Dit vormt vervolgens de basis voor een plan dat perspectief biedt op verbetering, verandering en/of herstel. Een belangrijk aspect van het Dialoogmodel is het betrekken van de kennis van alle betrokkenen; van de jongere, de ouders en andere betrokkenen. In de podcast bespreken Westermann en Maurer onder andere hoe ze in vergaderingen zorgen dat alle aanwezige kennis op tafel komt en leggen ze uit hoe de samenwerking tussen alle partijen geoptimaliseerd kan worden. Ook delen ze de uitdagingen en dilemma’s die ze tegenkwamen tijdens hun werk en bij de ontwikkeling van het model.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1867-x/MediaObjects/41480_2024_1867_Fig5_HTML.jpg

Annemarie de Leng

Hoofdredacteur GZ-psychologie

Film

How to make millions before grandma dies

Deze prachtige en ontroerende film gaat over de belangrijkste thema’s in ieders leven: over familie, ouder worden, de liefde van een moeder, eenzaamheid en geld. De thema’s worden belicht in een persoonlijk verhaal, over een kleinzoon die besluit om voor zijn zieke oma te gaan zorgen. Wat de film extra bijzonder maakt is dat het om een remake gaat van een klassieker uit de Thaise filmgeschiedenis en dat de bovengenoemde thema’s overal ter wereld spelen, maar dan in een andere omgeving en tegen een andere culturele achtergrond.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1867-x/MediaObjects/41480_2024_1867_Fig6_HTML.jpg
De hoofdrol is voor M., een werkloze twintiger die – net als zijn familieleden – aast op het geld van zijn oma die gediagnosticeerd is met kanker. Vanaf het moment dat hij voor haar gaat zorgen, ontstaan er allerlei grappige situaties. Oma is ook bepaald niet op haar mondje gevallen en slaagt er op subtiele wijze in om de generatiekloof te overbruggen. Langzamerhand groeien de twee naar elkaar toe en lijkt het opportunisme van M. (een rol die wordt gespeeld door een populaire Thaise zanger) steeds vaker plaats te maken voor affectie. Ook al wordt het nergens te zoetsappig, toch is de kans groot dat je met rode ogen de bioscoopzaal verlaat.
De film heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept en is de Thaise Oscar-inzending voor de beste internationale film.

Annemarie de Leng

Hoofdredacteur GZ-psychologie