Hoogleraar, klinisch psycholoog en hoofdopleider Maartje Schoorl mailt met klinisch psycholoog in opleiding Abigaël Herschberg, over de opleidingsplaatsen tot klinisch psycholoog ‘die maar niet worden ingevuld’.
Maartje Schoorl: ‘Beste Abigaël, lig jij er ook wel eens wakker van?’
‘Van die opleidingsplaatsen tot klinisch psycholoog (KP) die maar niet worden ingevuld? Al een aantal jaren blijven ze deels onbenut: 29 in 2022 en in 2023 zelfs 54, volgens TOP Opleidingsplaatsen.
Je zou misschien zeggen: dan zijn er te veel opleidingsplaatsen. Maar nee, zoals jij en ik weten zijn nieuwe collega’s hard nodig. De complexiteit van de psychische klachten neemt toe en de vraag naar specialistische zorg ook.
Van VWS hebben we als Opleidingsraad de opdracht gekregen om de achterblijvende instroom te onderzoeken. Dat gaan we dit jaar doen binnen een nieuwe werkgroep van Programma APV*. Uit een survey van de (toenmalige) NVGzP in 2019 bleek dat de wachttijd voor de opleiding tot gz-psycholoog een factor van belang is en dat die wachttijd mogelijk tot een soort ‘opleidingsmoeheid’ leidt: heb je rond je 32e eindelijk een schaarse gz-opleidingsplaats weten te bemachtigen, dan heb je daar gemiddeld zeven jaar op moeten wachten en zit je precies in de levensfase waarin de meeste mensen aan gezinsvorming beginnen. De KP-opleiding er achteraan volgen, is dan misschien niet aantrekkelijk. Zo zit er natuurlijk geen flow in levenslang leren. Binnen APV werken we in ieder geval aan scenario’s om de aansluiting tussen master en gz-opleiding te verbeteren en die wachttijd te verminderen.
Zou het wetenschappelijke onderzoek, onderdeel