Onlangs voerde het ministerie van VWS de beleidsregel in dat niet langer wordt gehandhaafd als geneesmiddelen via internet worden voorgeschreven zonder eerst de patiënt te zien, een besluit dat ook relevant is voor behandelaren die geen geneesmiddelen voorschrijven.
In 2007, toen de internettoepassingen in de gezondheidszorg nog heel beperkt waren, werd in de Geneesmiddelenwet het volgende verbod opgenomen: ‘Het is verboden via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan personen die de voorschrijver nog nooit persoonlijk heeft ontmoet, of die de voorschrijver niet kent of van wie de voorschrijver de medicatiehistorie niet beschikbaar heeft.’ Achtergrond van deze bepaling was dat men wilde voorkomen dat patiënten zonder goed medisch onderzoek en medische begeleiding (risicovolle) geneesmiddelen voorgeschreven zouden krijgen.
Tijdens de coronapandemie werd besloten om dit verbod tijdelijk niet te handhaven. In veel gevallen bleek het namelijk goed mogelijk en verantwoord om een medicamenteuze behandeling uit te voeren zonder de patiënt eerst fysiek te zien; vaak volstond een telefoontje of videoconsult. Zowel patiënten als voorschrijvers wilden van deze mogelijkheid gebruik blijven maken, en het digitaal voorschrijven van geneesmiddelen sluit goed aan bij de huidige ontwikkelingen in eHealth. Het is daarom ook logisch dat behandelaren geneesmiddelen mogen voorschrijven zonder de patiënt fysiek in de spreekkamer te zien.
Zorgvuldigheidseisen
In de toelichting bij het besluit geeft het ministerie voorbeelden van hoe zonder fysiek patiëntencontact verantwoord medicijnen voorgeschreven kunnen worden, zoals in een videoconsult en/of na lichamelijk onderzoek door een collegabehandelaar. Hiermee maakt de minister duidelijk dat de zorgvuldigheidseisen die