Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

140 praktische werkbladen

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-019-0027-1/MediaObjects/41480_2019_27_Fig1_HTML.jpg

Het Therapieboek Schematherapie sluit inhoudelijk aan op het therapieboek Schematherapie, een praktische handleiding van Arnoud Arntz & Gitta Jacob (2012) en op het boek Patronen doorbreken van Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer (2012). In het nieuwe boek staan verschillende informatiebladen en werkbladen over schematherapie, bedoeld voor zowel therapeuten als cliënten. De bedoeling is dat therapeuten hieruit de voor de cliënt relevante werkmaterialen kiezen. Sommige werkbladen zijn ook te downloaden via www.​nieuwezijds.​nl. En dat is prettig, want gezien het formaat van het boek en de grote hoeveelheid werkbladen en informatiebladen is het geen doen om alles te kopiëren.

In het eerste hoofdstuk geven de auteurs een beknopte samenvatting van schematherapie en in het tweede hoofdstuk besteden zij aandacht aan psycho-educatie. In elk hoofdstuk daarna staat een paragraaf met uitleg van de bijbehorende werkmaterialen en wordt achtereenvolgens ingegaan op de modi bewust waarnemen, veiligheid, de disfunctionele kind-modi, de disfunctionele oudermodi, de disfunctionele coping-modi, de modus van het blije kind en de modus van de gezonde volwassene. Achterin het boek staat een overzicht van alle werk- bladen en informatiebladen.

Sommige informatie is een open deur, zoals voor jezelf zorgen. De meeste mensen weten inmiddels wel dat een balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk is en dat drie regelmatige en gezonde maaltijden en het drinken van voldoende water en dagelijkse beweging basis ingrediënten zijn van een goede zelfzorg. Niettemin biedt dit boek een schat aan praktische informatie- en werkbladen die de therapeut en de cliënt kunnen gebruiken in schematherapie.

Bron

E. Fassbinder, U. Schweiger & G. Jacob. Therapieboek Schematherapie. Met 140 praktische werk- en informatiebladen voor therapeuten en cliënten. Uitgeverij Nieuwezijds: Amsterdam, 2018.

Dierenverhalen voor gedragstherapeuten

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-019-0027-1/MediaObjects/41480_2019_27_Fig3_HTML.jpg

Met dit voorleesboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar biedt orthopedagoge en cognitief therapeute Juliette Liber ons een kapstok gedragstherapeutische technieken om met jonge kinderen te werken, zoals gedachten omzetten, emotie-educatie, probleemoplossingsvaardigheden en emotieregulatievaardigheden. Het voorleesboek kan preventief worden ingezet door ouders, leerkrachten en hulpverleners; als een verhalenboek met verdiepende vragen, waardoor kinderen leren hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Het verhalenboek kan ook worden gebruikt door cognitief gedragstherapeuten; in de behandeling van jonge kinderen, of om kinderen met complexe gevoelens als teleurstelling en schaamte te leren omgaan.

De verhalen zijn gesitueerd in een dierenbos en gaan over dieren in alledaagse situaties. Ook door de levendige illustraties van illustrator Anne Klusman sluiten de verhalen goed aan bij de belevingswereld van het jonge kind. Aan de hand van Kobus de kribbige krab, Maggie de muzikale mus, Gregor, de grappige grutto, Sally de zwierige zwaan, Victor het vurige varken, Nadine het nijlpaard en Tijn de toekan passeren verschillende emoties de revue; psycho-educatie over emoties, gedachten en gedrag. In het boek zijn verdiepende vragen opgenomen die aanleiding geven voor een gesprek. In de bijlage staat voor welk type probleem een verhaal bedoeld is, welke technieken hierin zijn verwerkt en de auteur geeft toelichting en tips bij de gebruikte CGT-technieken.

Bron

J. Liber. Een verrassende verjaardag. Dierenverhalen voor cognitief gedragstherapeuten die werken met jonge kinderen. Uitgeverij SWP:Amsterdam, 2018.

Emotionally Focused Therapy in uitvoering

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-019-0027-1/MediaObjects/41480_2019_27_Fig5_HTML.jpg
© nd3000 / Getty Images / iStock

De auteurs van dit casusboek beschrijven op toegankelijke wijze de toepassing van Emotionally Focused Therapy (EFT) bij stellen. De behandeling kent negen stappen en drie fasen. Fase 1, de-escalatie, richt zich op het in kaart brengen van de negatieve interactiecirkel en iemands achterliggende (primaire) gevoelens en hechtingsbehoeften. In fase 2 wordt gewerkt aan de verdieping van de emotionele betrokkenheid tussen de partners en worden nieuwe verbindingen gevormd en in fase 3 is de behandeling gericht op bestendiging voor de toekomst.

Het eerste hoofdstuk behandelt de theoretische onderbouwing en hechtingsonderzoek. De volgende hoofdstukken gaan over het opstarten van de behandeling (fase 0), verschillende levensfasen (jonge ouders, middelbare leeftijd en ouder worden), het vormen van een samengesteld gezin, seksualiteit, werken met ontrouw, partnergeweld, rouw en over EFT bij een angstige-vermijdende hechtingsstijl. Ook het toepassen van EFT bij ernstige ziekte, trauma, depressie of psychosomatische problematiek krijgt veel aandacht. Het laatste hoofdstuk is gericht op de therapeut die vastloopt; hierin wordt beschreven hoe een therapeutische blokkade kan worden aangepakt.

Per hoofdstuk wordt kort theoretische achtergrondinformatie gegeven en wordt het behandelproces met casussen (dialogen) beschreven en toegelicht. Elk hoofdstuk sluit af met aanbevelingen. De auteurs weten met dit prettig leesbare boek ook de lezer mee te nemen die nog niet bekend is met EFT. Met hun rijke expertise nodigen de verschillende auteurs van Nederlandse en Vlaamse bodem uit om in de behandelkamer met de stellen ‘de dansvloer’ op te gaan.

Bron
J. de Graaf & J. Zoetmulder (red.) Emotionally Focused Therapy in uitvoering. Een casusboek. Stichting EFT Nederland, 2018.

Moedige dingen doen bij angststoornissen

Visueel ontwerper Daan Rietbergen had paniekaanvallen en agorafobie en ging deze angststoornis zelf te lijf door te oefenen en door situaties die hij eng vond juist op te zoeken. In die tijd verzamelde hij bonnetjes, fruitstickers, entreebewijzen en treinkaartjes en maakte er een trofeeënboekje van. Al snel stond het boekje voor hem voor de overwinning van zijn angsten. Zijn persoonlijke trofeeënboek, een moed-verzamelboekje, inspireerde hem om samen met klinisch psycholoog en psychotherapeut Anneke Eenhoorn het boek Ik verzamel moed te schrijven. Het boek is bedoeld voor mensen die zichzelf te bang vinden, maar die moedig genoeg zijn om de strijd aan te gaan met hun angst. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel lees je iets over de achtergrond van angst. Vervolgens worden er bruikbare tips gegeven, conform de bewezen effectieve cognitief-gedragstherapeutische interventies. In begrijpelijke taal vertellen de auteurs over het juist moeten aangaan van angstige situaties, over het belang jezelf te bevragen over je angstige gedachten, en over hoe je jezelf kunt belonen als je iets dappers hebt gedaan. Het tweede deel is een werkboek, met lege pagina’s waarop de lezer zijn moedige acties kan beschrijven. Door alles op te schrijven, kan iemand precies zien waar hij of zij mee bezig is en bovendien geeft het een mooi overzicht van alle moedige pogingen die iemand al ondernomen heeft. In het boek staan grafische vormen die je kunt uitknippen en opplakken in een ander figuur, waardoor helpende spreuken zichtbaar worden. Het is een speels boek dat exposure-oefeningen leuk en belonend maakt. Dit positieve aspect is wat volgens de auteur in eerdere boeken over angst ontbrak.

Bron

D. Rietbergen & A. Eenhoorn. Ik verzamel moed. Uitgeverij LannooCampus: Amsterdam, 2019.