Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Laten we ophouden elkaar te beschadigen’

Het NIP pleit ervoor de Kinder- en Jeugdpsycholoog (wel) onder te brengen in de Wet BIG. Een toelichting.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0026-z/MediaObjects/41480_2017_26_Fig1_HTML.jpg

Het beroep Kinder- en Jeugdpsycholoog bestaat ruim twintig jaar. Het heeft een eigen beroepsprofiel, opleidingseisen en register, en is een herkenbaar ‘merk’ voor cliënten.

Kinder- en jeugdpsychologen werken volgens een ontwikkelingspsychologisch, integraal en systeemgericht denkkader, door de levensloop heen; de ontwikkeling houdt immers niet op in het achttiende levensjaar.

Kinder- en jeugdpsychologen zijn experts in ontwikkeling. Gezonde ontwikkeling en het aangaan van betekenisvolle relaties vormen de basis van maatschappelijke participatie. In die relaties kunnen psychische problemen ontstaan, maar kunnen die ook worden opgelost. Daarom pleit het NIP ervoor de Kinder- en Jeugdpsycholoog ook onder te brengen in de Wet BIG.

Tot zover de gebroken lans voor een beroepsgroep, want daarmee is niet gezegd dat de kinder- en Jeugdpsycholoog ook exclusief over die expertise beschikt.

Ook is niet gezegd dat de kinder- en jeugdpsycholoog beter is dan de orthopedagoog generalist, gz-psycholoog, of psychotherapeut, of dat de kinder- en jeugdpsycholoog altijd de regie moet voeren over de hulpverlening. Maar zijn dat ook de vragen die doorslaggevend moeten zijn in de beslissing om de beroepsgroep van kinder- en Jeugdpsychologen al dan niet op te nemen in de Wet BIG? Wij denken van niet.

Kwaliteit

Vrijwel alle beroepsgroepen in de zorg maken zich schuldig aan lam leggende discussies over wie wat kan en mag, welke zorg wel of niet moet worden vergoed en welke registratie nodig is om regiebehandelaar te mogen zijn. In de strijd om het slinkende zorgbudget worden inperkende lijstjes opgesteld en worden er (vaak ten onrechte)

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in