Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klinische neuropsychologie: een must voor de gz-psycholoog?

De klinische neuropsychologie is een relatief jong vakgebied dat in de tweede helft van de vorige eeuw tot ontwikkeling kwam. Sinds 2008 wordt de klinisch neuropsycholoog officieel erkend als tweede specialisme binnen de gezondheidszorgpsychologie, naast de klinisch psycholoog. Maar wat doet een klinisch neuropsycholoog precies en wat moet de gz-psycholoog weten van de neuropsychologie?

De klinisch neuropsycholoog verricht specialistische diagnostiek, behandelt patiënten en maakt daarbij een vertaalslag naar iemands dagelijks functioneren. Hierbij wordt de mantelzorger van de patiënt betrokken en/of diens systeem. Een belangrijke taak voor de klinisch neuropsycholoog is te bepalen in hoeverre de klachten en stoornissen toegeschreven kunnen worden aan organisch-cerebrale pathologie dan wel of deze volledig of gedeeltelijk worden bepaald door andere factoren zoals pijn, angst, vermoeidheid, persoonlijkheidsproblematiek, somberheid of onderpresteren. Op basis hiervan wordt een definitieve conclusie getrokken en wordt de indicatie voor behandeling of verder beleid bepaald. Mogelijke interventies binnen de neuropsychologische behandeling zijn psycho-educatie, cognitieve training en psychotherapie, waarbij de therapie is aangepast aan de specifieke kenmerken van patiënten met hersenaandoeningen.

Een groot deel van de klinisch neuropsychologen doet ook wetenschappelijk onderzoek en net als klinisch psychologen vervullen zij vaak leidinggevende functies en zijn ze betrokken bij zorginnovaties (uit: Beroepsprofiel klinisch neuropsycholoog, 2015).

Klinische neuropsychologie voor gz-psychologen

Veel gz-psychologen werken net als de klinisch neuropsychologen in (academische) ziekenhuizen, revalidatie-instellingen, ggz-instellingen en

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in