Via de verzekerden grip krijgen op zorgaanbieders
Jaarlijks, van juli tot en met oktober, wordt er weer een extra inspanning van de zorgverleners verwacht. In deze periode moeten zorgaanbieders nieuwe zorgovereenkomsten afsluiten. Maar ook voor de maanden november en december mag het loepje uit de tas gehaald worden om de kleine lettertjes te lezen.
Niet zozeer voor de kleine lettertjes van de eigen contracten, maar vooral voor de bepalingen die zijn opgenomen in de polisvoorwaarden van de verzekerden.
Polisvoorwaarden
Naast de contractuele afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen zorgverzekeraars steeds vaker zaken via de verzekerden te regelen die ook – of vooral – voor de zorgaanbieder van belang zijn. Het voordeel voor de zorgverzekeraar is dat deze afspraken op alle verzekerden van toepassing zijn, dus ook op verzekerden die naar een ongecontracteerde zorgaanbieder gaan waarmee de verzekeraar zelf geen afspraken kan maken. Steeds meer zorgaanbieders in de ggz kiezen ervoor om hun diensten als ongecontracteerde zorgaanbieder aan te bieden. Daardoor zijn zij niet gebonden aan de afspraken in de zorgovereenkomst. Om grip te houden op zorg, regelen zorgverzekeraars bepaalde zaken steeds vaker in de polisvoorwaarden van de verzekerden.
Akte van cessie
Ongecontracteerde zorgaanbieders moeten rekeningen in principe bij de verzekerden innen. Om toch een directe betaalrelatie met de verzekeraar te hebben, maken deze zorgaanbieders veelal gebruik van de akte van cessie, wat inhoudt dat de verzekeraar de zorgaanbieder rechtstreeks het bedrag betaalt waarop de verzekerde recht heeft (meestal gaat het om ongeveer 75 procent van