Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interview Annebel Depoorter | ‘Ge hoort blij te zijn, want ge hebt toch een schone baby?’

Annebel Depoorter, klinisch psycholoog

Voor de behandeling van een postnatale depressie kunnen jonge moeders terecht bij verschillende Moeder en Baby-centra in Nederland en Vlaanderen. Dat kan bijvoorbeeld bij ggz-instelling Karus in Gent, waar klinisch psycholoog Annebel Depoorter hen begeleidt.

Depressieve gevoelens na de geboorte van je kind, wat moet ik me daarbij voorstellen?
‘Laat ik daarvoor de hartenkreet van een jonge moeder citeren, als ze vertelt hoe zij zich voelde voordat ze bij ons aanklopte voor hulp: ‘Een paar uur na de bevalling begon ik te huilen. Als er bezoek kwam, kon ik de schijn hoog houden. Maar de uren ervoor en erna waren de hel. “Zo lief, zo schattig, geniet ervan!” Genieten? Menen ze dat nu echt? Waarvan precies? Het liefst van al wou ik hem meegeven met de boodschap: “Breng hem over 3 jaar terug. Als hij uit de luiers is, zelf kan eten en doorslaapt ’s nachts. Mijn leven wordt opeens bepaald door iemand anders. Ik ben de controle volledig kwijt. Ik wil dit leven niet. Heb ik hier écht zélf voor gekozen?” Een andere moeder vertelde dat ze na de bevalling dacht: ‘Kon ik hem maar terug in mijn buik duwen!”
Zo voelen veel van uw cliënten zich?
‘Zo heftig is het gelukkig niet altijd. Maar feit is wel dat de eerste tijd na de bevalling veel moeders zwaar valt omdat het ze meer moeite kost dan ze hadden verwacht, om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat gegeven zorgt bij een op
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in