KieN biedt specialistische ggz-hulp voor (jonge) kinderen, volwassenen en ouderen in Sneek en omgeving, maar dan vanuit een nieuw zorgconcept. Dat begint al bij de intakefase, deze wordt anders georganiseerd dan in de meeste ggz-instellingen. Een specialist, klinisch psycholoog of psychiater doet de eerste diagnostiek. Je zou in eerste instantie dus zeggen dat dit een tijdsintensieve en dure intake is, maar wij merken dat hiermee juist aan tijd en efficiëntie te winnen is.
Dit geeft ons namelijk meteen een helder diagnostisch beeld en rationale voor behandeling. De cliënt voelt zich bovendien begrepen en begrijpt zelf wat hij moet doen om zich beter te gaan voelen; een eerste stap naar zelfredzaamheid. Vervolgens stelt de patiënt zelf het behandelplan op, in overleg met de specialist. Het behandelplan bevat elementen die passen bij de problematiek en persoonlijke levenssfeer van de client. Alle interventies in het behandelplan zijn bewezen effectief en zijn gericht op verwerking, regulatie, integratie, inspiratie of activatie. In overleg met de specialist worden deze elementen gefaseerd of gestapeld ingezet. Er is sprake van een flexibele behandelsetting; van een eenvoudig poliklinisch contact tot intensieve ambulante zorg. ‘Hiermee voorkomen we veel klinische opnames en bevorderen we de zelfredzaamheid en eigen kracht van de cliënt’, aldus psychiater Elbert-Jaap Schipper, oprichter van KieN.
Gezinsproblematiek
Als in het gezin ook andere gezinsleden psychische klachten hebben, kunnen ook zij gemakkelijk hulp krijgen bij KieN, bijvoorbeeld kinderen van ouders met psychische problemen, of partners die dreigen te bezwijken onder de problematiek van hun