Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een zwangerschap kan traumatisch zijn’

Vijftien jaar geleden telde Nederland geen enkele vrijgevestigde psycholoog met een expertise in zwangerschap en bevallen. Totdat gz-psycholoog Merith Cohen de Laran in 2012 Psyche en Zwangerschap oprichtte, een verwijs- en kenniscentrum naar en voor gz-psychologen die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen voor wie de zwangerschap en/of bevalling niet de roze wolk blijkt die hen werd voorgespiegeld.
foto: Christiaan Krop

Wat was voor jou de aanleiding om met Psyche en Zwangerschap te beginnen?

‘Ik heb rond mijn dertigste vrij kort achter elkaar drie kinderen gekregen, waardoor ik een goede band had met mijn verloskundige. Op een gegeven moment vroeg zij mij: ken jij iemand naar wie ik vrouwen kan sturen die psychische klachten hebben, maar niet zo erg dat ze in de psychiatrie thuishoren? Ik wist niemand en ik kon ook niets vinden, geen behandelaar en ook geen opleiding, dus toen dacht ik: misschien moet ik het zelf maar gaan doen. Ik ben wetenschappelijke artikelen gaan lezen en zo ben ik vijftien jaar geleden begonnen.’
Was dat spannend?
‘Dat was het zeker, want het dominante narratief was in die tijd dat zwangere vrouwen geen stress mochten ondervinden, je mocht ze dus in geen geval psychotherapie geven. Mijn eerste cliënt was een vrouw met licht obsessieve dwanggedachten. Ik stuurde haar voor advies naar de Amsterdamse POP-poli (Psychiatrie-Obstetrie-Pediatrie), maar de psychiater daar schreef haar medicatie voor en dat wilde zij niet. Ik heb toen besloten om haar met CGT te behandelen, met als gevolg dat die psychiater mij woedend belde: of ik wist wat ik deed en dat het mijn verantwoordelijkheid was als het mis ging. Ik heb toen een andere psychiater geraadpleegd en zij zei gelukkig dat ik het mocht proberen. Dat gaf mij moed.
De behandeling ging goed en al snel kreeg ik meer cliënten. Binnen een paar maanden zat mijn agenda vol, maar gelukkig
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in