Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een bv voor zorgprofessionals

Wetboeken en weegschaal
Onlangs was er in de media veel aandacht voor bv’s in de gezondheidszorg. Zo gebruikten Sywert van Lienden en zijn compagnons een BV voor hun veel besproken mondkapjesdeal. Hierdoor heeft de bv in de zorg een negatieve bijklank gekregen en dat is jammer.
Het recht maakt onderscheid tussen natuurlijke personen – mensen – en rechtspersonen. Rechtspersonen zijn organisaties die deelnemen aan het rechtsverkeer, net zoals natuurlijke personen. Een rechtspersoon, op ter richten door een notaris, kan bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv) zijn, een naamloze vennootschap (nv), of een stichting. Natuurlijke personen en rechtspersonen kunnen zaken met elkaar doen. Dat doen wij elke dag, bijvoorbeeld als wij bij de supermarkt (rechtspersoon) onze boodschappen doen. Wie in loondienst werkt, is vrijwel altijd in dienst van een rechtspersoon.

Welke rechtspersoon?

Als mensen in een groter verband willen samenwerken en zaken willen doen, of als zij ondernemingsrisico’s niet als privépersoon willen nemen, kan het zinvol zijn om een rechtspersoon op te richten. Ook fiscaal kan dat aantrekkelijk zijn. Als winst niet het doel is, ligt het voor de hand om een stichting op te richten. Is er sprake van een winstoogmerk, dan wordt veelal voor een bv gekozen. Voor grote bedrijven, die eventueel voor een beursnotering willen gaan, ligt het oprichten van een nv voor de hand.

Rechtspersoon voor zzp’ers

Ook voor zzp’ers kan het boven een bepaalde omzet aantrekkelijk zijn om vanuit een bv te werken. Een bv biedt namelijk meer mogelijkheden om de winst weer in de eigen onderneming te investeren,
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in