Lifehacks voor vrouwen met autisme (deel 2)
Dit boek vormt samen met deel 1, dat in 2023 uitkwam, een tweeluik over dagelijkse onderwerpen in allerlei verschillende levensfases van vrouwen met autisme. Net als deel 1 is ook deel 2 geschreven voor vrouwen met autisme, hun vrienden en familie. Ook nu zijn de vele verschillende auteurs vrouwen met- en zonder autisme. Elk van de 36 korte hoofdstukken heeft een heldere structuur, beginnend met een persoonlijk verhaal van een vrouw met autisme en meer theoretische achtergrondinformatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarna volgen enkele concrete tips voor vrouwen met autisme en nog wat tips voor hun vrienden en familie. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen zijn: hoe het is om als vrouw met autisme te studeren, te solliciteren op een baan, om zwanger te zijn, moeder te zijn, ouder te worden, met pensioen te gaan en om oma worden. Ook onderwerpen als trauma’s, somberheid, suïcidaliteit of het hebben van een doodswens worden openhartig besproken. Bij alle onderwerpen wordt stilgestaan bij hoe deze ervaringen verschillen – en soms ook overlappen – van die van vrouwen zonder autisme. Hoewel het boek in eerste instantie geschreven is voor vrouwen met autisme en hun naasten, is het voor behandelaren ook zeer interessant. Het staat boordevol zinvolle tips, vaak ook met concrete verwijzingen naar folders of websites en het biedt oprechte, soms ontroerende inkijkjes in de verschillende levensfases van vrouwen met autisme.
Eetstoornissen
Een hoofdstuk is gewijd aan screeningsvragen die de behandelaar kan stellen om een goed beeld van de problematiek te krijgen en de behandelmotivatie van cliënten komt aan de orde. Verder is er aandacht voor de somatiek en medicamenteuze behandeling, en diëtetiek. In het tweede en derde deel van het boek wordt de behandeling van de vier meest voorkomende eetstoornissen besproken en wordt er ingegaan op specifieke doelgroepen, waaronder kinderen en jongeren. Dit is een belangrijk boek voor iedere hulpverlener en mede dankzij de grote hoeveelheid casuïstiek is het nog prettig lezen ook.
Behandelverslag schrijven
Als je graag je verslaglegging wilt verbeteren, dan is deze uitgebreide en praktische handleiding een aanrader. Hierin behandelt auteur Ruth Willems hoe je de doelen kunt formuleren en onderbouwen, hoe je de resultaten rapporteert en hoe je reflecteert op het proces. De verschillende onderdelen zijn voorzien van praktijkvoorbeelden. Het boek is ook geschikt voor ervaren psychologen, die hierin tips vinden om supervisanten effectiever te begeleiden.