Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boeken etc.

Werkboek EMDR bij kinderen en adolescenten | Zelfregulatie | Bij de Psycholoog
boeken en kopje koffie

Werkboek EMDR bij kinderen en adolescenten

Dit visueel prachtig vormgegeven boek bevat evidence based-technieken voor EMDR-behandelingen bij kinderen en adolescenten. Ook staan hierin ondersteunende verhaaltjes die zijn voorzien van illustraties, om aan kinderen en hun ouders te kunnen uitleggen wat EMDR is. Bij elk van de acht EMDR-fases presenteren de auteurs mooie werkbladen die behandelaren bij de behandeling kunnen inzetten. Lezers krijgen een ruime keuze voorgelegd in het opzetten van een persoonlijk traject voor elk kind en ze krijgen tools aangereikt die het gemakkelijker maken om ouders bij de behandeling te betrekken. Voor iedere EMDR-behandelaar die werkt met kinderen en adolescenten is dit een onmisbaar werkboek, vol met inspirerende werkbladen en praktische hulpmiddelen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1837-3/MediaObjects/41480_2024_1837_Fig1_HTML.jpg
Werkboek EMDR | Van Lierde, D. (2024). Werkboek EMDR bij kinderen en adolescenten. BSL: Houten

Zelfregulatie

Problemen in de emotieregulatie komen veel voor bij mensen met psychische en fysieke problemen, zoals bij PTSS, ADHD, eetstoornissen en ook bij mensen met aanhoudende lichamelijke klachten. Met oefeningen en praktische tips helpen de auteurs van dit hulpboek cliënten om meer controle te krijgen over hun emoties, negatieve gedachten en impulsen. De volledig herziene versie richt zich op een bredere doelgroep dan de eerste versie Boom Hulpboek Borderline. Wel fijn dat hierin nog steeds uitgebreid aandacht wordt besteed aan de effecten die (heftige) emoties en gedragingen op anderen kunnen hebben en aan hoe je relaties kunt verbeteren. Het is een prettig zelfhulpboek dat zeker ook van pas kan komen in een behandeling.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1837-3/MediaObjects/41480_2024_1837_Fig2_HTML.jpg
Zelfregulatie | Van Meekeren, E. en Spaans, J. (2024). Zelfregulatie. Boom: Amsterdam

Recensie: Bij de Psycholoog

De auteurs hebben de afgelopen jaren meerdere boeken over psychodiagnostische besluitvorming uitgebracht, boeken die vooral gericht zijn op de moeilijkheden die professionals kunnen ondervinden bij het oordelen en beslissen in psychodiagnostische processen. Dit boek richt zich vooral op de cliënten en is geschreven vanuit een kritische reflectie op het beroepsmatig handelen van de psycholoog: ‘We doen graag een boekje open over de psycholoog’. Elk hoofdstuk eindigt dan ook met een paragraaf waarin ervaringsdeskundigen aan het woord worden gelaten.
Bij de Psycholoog | Paul van der Heijden, Laurence Claes, Cilia Witteman Prijs: € 24,99
Ook in dit boek staat het proces van de hulpverlening centraal: van aanmelding tot het einde van de behandeling, in 12 hoofdstukken. Een sterk hoofdstuk is hoofdstuk 6, waarin de auteurs reflecteren op de waarde van hun kennis; op hoe onderbouwd de gebruikte methoden nu eigenlijk zijn en wat dit betekent voor de diagnosen, en op welke rol de cliënt hierin zou kunnen hebben. Deze kritische reflectie zien we ook terug in de laatste hoofdstukken waarin de behandeling aan de orde komt; het gaat hierin niet alleen over de behandelmethoden of neveneffecten van behandeling, maar ook over de kenmerken van de psycholoog zelf. Eén van de 12 beschreven kenmerken van een goede psycholoog is bescheidenheid. Laat ik hier eens vanaf wijken; het is een lezenswaardig boek over het psychologisch hulpverleningsproces én de psycholoog; een boek dat vast en zeker interessant is voor cliënten, maar eigenlijk zouden ook alle psychologen in de hulpverlening het moeten lezen.
Marc Hendriks
Redactielid GZ-psychologie