Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Manja de Neef | ‘Ik leer mensen om vaker door een positieve bril te kijken’

Manja de Neef
Foto: Christiaan Krop

Jezelf dom, onhandig of niet erg aantrekkelijk vinden. Veel mensen overkomt dat wel eens, maar bij sommigen is het negatieve gevoel over zichzelf zo dominant dat dat hen belemmert in vrijwel alles wat ze doen. Psychotherapeut Manja de Neef ontwikkelde een aanpak om mensen met een negatief zelfbeeld te helpen om positiever naar zichzelf te kijken.

Wanneer wordt een gebrek aan zelfvertrouwen een negatief zelfbeeld?
‘We zeggen van mensen dat ze een negatief of laag zelfbeeld hebben als het negatieve gevoel over zichzelf voortdurend aanwezig is en het de waarneming bepaalt; als ze zichzelf losers vinden die niets presteren en die door niemand aardig worden gevonden. Dat hoeft overigens niet altijd te betekenen dat ze zich over de hele linie een mislukkeling vinden. Het kan best zijn dat ze door de bank genomen wel goed functioneren en dat ook erkennen, maar toch tot de conclusie komen: eigenlijk stel ik niks voor. Ik herinner me bijvoorbeeld een cliënt met een managementfunctie en een liefhebbende partner, iemand die het goed voor elkaar leek te hebben. Maar hij bleef zeggen: ja maar, eigenlijk kan ik het niet. En om dat te bewijzen pikte hij er dan één aspect van zijn werk uit waarin hij inderdaad wat minder goed was: zie je wel dat ik tekort schiet. In zijn reactie zitten twee termen die bij mensen met een negatief zelfbeeld telkens weer terugkomen: ‘ja maar’ en ‘zie je wel’.’
En daardoor zitten ze zichzelf in de weg?

‘Ja, behoorlijk.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Wij leren de naasten hoe ze iemand’s zelfbeeld kunnen helpen verbeteren. Natuurlijk niet, of niet alleen, met bemoedigende opmerkingen of complimentjes. Wél door iemand te laten voelen dat je hem serieus neemt in zijn gevoelens of meningen. Vooral van belang voor mensen die in hun jeugd de ervaring hebben gehad dat men over hun gevoelens heeft heengewalst.
      http://www.naastentraining.nl
      Kosteloos! Met gepensioneerde GGZ professionals die zich daar vrijwillig voor inzetten.