Met zijn onderzoek en onderwijs gaat Hutsebaut bijdragen leveren om individueel leed en maatschappelijke schade door persoonlijkheidsstoornissen, zo veel mogelijk te voorkomen. Hij wil bijdragen aan een betere detectie en ontwikkeling van betere behandelingen, zodat kwetsbare jongeren sneller en effectiever geholpen worden.
Bordeline persoonlijkheidsstoornis
Denk aan de borderline-persoonlijkheidsstoornis. Mensen met deze stoornis lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere psychische aandoeningen en krijgen vaker last van lichamelijke problemen. Ze hebben een aanzienlijk lagere levensverwachting dan gemiddeld. Een opleiding afmaken of een baan behouden is voor hen moeilijk. Naast de negatieve impact op hun welbevinden, economische situatie en relaties, zorgt het ook voor hoge maatschappelijke kosten.
Sneller en effectiever hulp bieden
Hutsebaut zal bijdragen aan de wetenschappelijk ontwikkeling en evaluatie van gespecialiseerde diagnostiek en programma’s voor vroege interventie, en ook de kosteneffectiviteit van vroege behandeling onderzoeken.
Met de leerstoel ‘Preventie en vroege interventie van persoonlijkheidspathologie’ wil de Viersprong op deze manier de kennis over diagnostiek en effectieve vroege interventie vergroten en ervoor zorgen dat die terechtkomt bij behandelaars. Die kunnen dan sneller gepaste hulp bieden.
Bron: Tilburg University
Gerelateerde informatie
- Vroege interventie voor borderline persoonlijkheidsproblematiek, artikel GZ-psychologie
- BPS – update van de huidige kennis en behandeling, actueel GZ-psychologie, nov 2021
- Praktijkstandaard Borderline persoonlijkheidsstoornis, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Congres
- Congres Emotieregulatie. Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor het congres Emotieregulatie op 25 november 2021. De volgende editie van dit congres vindt plaats in 2022. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van het nieuwe programma? Laat dan je gegevens achter via dit interesseformulier.
Vakliteratuur
- Handboek persoonlijkheidspathologie – Voor opleiding, onderzoek en klinische praktijk prof.dr.E.H.M. Eurelings-Bontekoe
- Persoonlijkheidsdiagnostiek in de klinische praktijk, W.M. Snellen
- Dialectische gedragstherapie voor jongeren met een borderlinestoornis en andere emotieregulatiestoornissen – Surfen op emoties, Agaath Koudstaal, Rosanne de Bruin
- Focus op familie – Bij de behandeling van psychiatrische problematiek, Wiepke Cahn