Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede sociale gezondheid verhoogt de kans op een lang en gezond leven met 50% 

Bij gezondheid denken mensen vaak aan bewegen, gezond eten en voldoende slaap. Maar uit onderzoek van de Amerikaanse hoogleraar Julianne Holt-Lunstad blijkt dat een sterke sociale gezondheid – het onderhouden van betekenisvolle relaties en het ervaren van verbondenheid – de kans op een lang en gezond leven met 50% vergroot. Toch blijven de gevolgen van een gebrek aan sociale contacten bij veel Nederlanders en in de zorg onderbelicht.
Eenzaamheid
Foto door Abbat via Unsplash

Zorgwekkend, want uit onderzoek blijkt dat een slechte sociale gezondheid net zo schadelijk is als het roken van 15 sigaretten per dag. Rondom de Week tegen Eenzaamheid organiseert de Noaber Foundation op 3 oktober 2024 een interactief symposium voor (zorg)organisaties en professionals die zich hiervoor inzetten. Het doel is kennis te delen en samen een plan te ontwikkelen om Nederland “sociaal gezonder” te maken. Keynotespreker is Julianne Holt-Lunstad.

Sociale gezondheid te vaak onderbelichte factor 

Nederland wordt gekenmerkt door sterke sociale cohesie, met een rijk verenigingsleven en talloze ontmoetingsmogelijkheden in een relatief klein en dichtbevolkt land. Toch heeft de toenemende individualisering van onze samenleving geleid tot een afname van gezonde sociale verbindingen, wat een groeiende impact heeft op het welzijn van de bevolking. Ondanks deze ontwikkeling blijft de aandacht voor sociale gezondheid vaak onderbelicht, en ligt de focus voornamelijk op chronische en psychische aandoeningen. Maar liefst 98% van de Nederlandse bevolking associeert gezondheid vooral met mentale en fysieke aspecten en slechts 2% verstaat daar ook sociale gezondheid onder.

Terwijl volgens onderzoek sociale gezondheid de belangrijkste voorspeller is van een lang en goed leven. Het verhoogt zelfs de kans om langer te leven met 50%. Dit effect is vergelijkbaar met de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken en zelfs sterker dan bekende risicofactoren, zoals obesitas of weinig bewegen.

Niet alleen onder de bevolking maar ook bij zorgverleners is de relatie tussen sociale contacten en een goede gezondheid nog onvoldoende bekend. De Amerikaanse hoogleraar  Holt-Lunstad brengt echter niet alleen een sombere boodschap. Haar studies laten zien dat mensen in sociaal isolement met gerichte maatregelen uit die situatie kunnen komen, wat vrijwel direct een positief effect heeft op hun algehele gezondheid.

Nederland (sociaal) gezonder 

Het gebrek aan kennis rondom sociale gezondheid is een complex maatschappelijk probleem, waarvoor nog geen duidelijke beleidsvisie is ontwikkeld. De sociale context is meer bepalend dan wat dan ook, ook voor je fysieke gezondheid. Omzien naar elkaar is belangrijke factor daarin. En dat vormt het DNA van Noaber. Hoe kunnen we een goede buur zijn voor elkaar? Hoe kunnen we in Nederland weer beter voor elkaar leren zorgen? Noaber zet zich samen met experts in om veranderingen te stimuleren die de gezondheid verbeteren, en speelt een voortrekkersrol in het onder de aandacht brengen van dit thema door middel van ontwikkelprogramma’s en investeringen. Tijdens hun symposium ‘Sociale Gezondheid in Nederland’ worden, samen met zorgprofessionals, wetenschappers en maatschappelijke initiatieven, plannen ontwikkeld om dit onderwerp breder op de kaart te zetten, samenwerkingen aan te gaan en zo de druk op de gezondheidszorg te verlichten. Initiatieven als Join Us en Voeding Leeft, dragen bij aan het programma. Keynotespreker is de internationaal erkende Amerikaanse hoogleraar Julianne Holt-Lunstad, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen en directeur van het Social Connection & Health Lab aan Brigham Young University, die bekendstaat om haar onderzoek naar de gezondheidseffecten van sociale verbindingen.

Noaber: “Fysieke en mentale gezondheid krijgen veel aandacht, en terecht. Een behandelplan en de genezingskansen van een gebroken sleutelbeen of depressie zijn voor artsen bekend gebied. Voor sociale gezondheid is dat anders: het is even ongrijpbaar als diepgeworteld in onze samenleving. Een arts kan een gevoel van verbondenheid of isolatie niet direct behandelen, maar kan wel de signalen opvangen. Met onze integrale aanpak willen we benadrukken hoe belangrijk sociale gezondheid is en hoe cruciaal het is om de signalen hiervan te herkennen.”

Bronnen:

Holt-Lunstad J, Robles TF, Sbarra DA. Advancing Social Connection as a Public Health Priority in the United States.  American Psychology (2017).

Onafhankelijk kwantitatief onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, naar sociale gezondheid onder 1.338 volwassen Nederlanders van 18 t/m 80 jaar, in opdracht van Stichting Noaber (2023).

Bron: persbericht