De nieuwe zorgstandaarden Leefstijl en Somatische screening zijn gepubliceerd op GGZ Standaarden. Deze zorgstandaarden maken het makkelijker om leefstijlgesprekken te voeren en lichamelijke gezondheid in kaart te brengen.
“Met deze nieuwe zorgstandaard zet de ggz-sector een grote stap vooruit: vanaf 2025 is het stimuleren van een gezonde leefstijl een vast onderdeel van iedere behandeling, zoals afgesproken in het integraal zorgakkoord (IZA)”, zegt Ruth Peetoom, voorzitter de Nederlandse ggz.
Leefstijl en somatische klachten kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of verminderen van psychische klachten. Mensen met psychische klachten hebben een verhoogd risico om één of meer somatische aandoeningen te ontwikkelen. Dagelijkse zaken als voeding, beweging, slaap en ook middelengebruik zijn van invloed op zowel lichamelijke als psychische gezondheid. Het bespreken van leefstijl tijdens de behandeling en het uitvoeren van een somatische screening dragen bij aan de kwaliteit van de behandeling en het herstel van de patiënt.
Zorgstandaard Leefstijl
Een gezonde leefstijl kan de psychische gezondheid verbeteren. Het kan symptomen van psychische aandoeningen verminderen, de veerkracht vergroten en het algehele welzijn bevorderen. Het verbeteren van de leefstijl is zowel een belangrijk onderdeel van de preventie als behandeling van psychische klachten.
De zorgstandaard geeft antwoord op vragen als: Waarom is het belangrijk over leefstijl te beginnen? Wat bespreek je over leefstijl en hoe doe je dat? Hoe motiveer je de patiënt om aan een gezonde leefstijl te werken en hoe betrek je naasten hierbij? Hoe ga je om met eigen weerstand ten aanzien van leefstijl?
Leefstijlinterventies in de ggz
Uit de praktijk blijkt dat ggz-professionals niet altijd weten hoe ze leefstijlinterventies kunnen toepassen in de behandeling. De zorgstandaard biedt handvatten voor het motiveren,