Het onderzoek werd uitgevoerd samen met onder andere collega’s van de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit en gepubliceerd in het European Journal of Psychotraumatology.
Met exposure-therapie keer je in gedachten en indien mogelijk fysiek terug naar de plaats(en) waar het trauma is ontstaan. Daardoor leert de patiënt dat er niets ergs gebeurt als de nare herinneringen boven komen, wat de angst kan wegnemen.
In de studie werden 149 patiënten met een jeugdtrauma behandeld met drie verschillende vormen van exposure-therapie. Deze gaven ieder een iets ander resultaat, maar duidelijk was dat bij ruim 70% van de patiënten de klachten aanzienlijk verminderden. Uit zelfrapportage en klinische beoordelingen blijkt dat ongeveer de helft van de deelnemers na afloop van de sessies geen ptss meer had.
Volgens Maartje Schoorl, hoogleraar op de afdeling Klinische Psychologie en co-auteur van de studie, blijkt dat veel patiënten de herbeleving van hun trauma aankunnen, mits ze daar goed in begeleid worden.
Het onderzoek is gefinancierd met subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het Doelmatigheidsonderzoek van ZonMw.
Bron: Universiteit Leiden
Gerelateerde informatie
In januari 2021 verwacht | Interpersoonlijke psychotherapie bij posttraumatische stressstoornis – Een nieuwe vorm van traumabehandeling, Markowitz. Bestelinformatie
Trauma en verwerkingstechnieken – Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz Dit boek biedt een overzicht van de verschillende verwerkingstechnieken bij de behandeling van psychotrauma in de ggz. Martijn Stöfsel. Bekijk de inhoudsopgave
Congrestip | Behandeling van trauma Vrijdag 19 maart, Utrecht. Je leert welke verwerkingstechnieken voor trauma er zijn en welke je het beste toe kunt passen in welke situatie. Meer informatie en inschrijven