Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De positieve effecten van sport en bewegen op mentale gezondheid

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatige fysieke activiteit niet alleen gunstig is voor ons lichaam, maar ook een krachtige invloed heeft op onze geestelijke welzijn. Zo verlaagt bewegen onder andere de kans op symptomen van depressie bij volwassenen. Ook zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen na het bewegen. Daarnaast is bekend dat sport en bewegen door sociale interactie, sociale steun en samen bewegen ook het mentale welbevinden een boost kunnen geven.  
Foto: Ave Calvar

Verschillende studies hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging aanzienlijke voordelen biedt voor de geestelijke gezondheid. Een onderzoek gepubliceerd in The Lancet Psychiatry wees bijvoorbeeld uit dat mensen die regelmatig sporten, gemiddeld 1,5 dagen minder per maand mentaal onwel zijn dan degenen die niet sporten. Dit effect was het meest significant bij mensen die drie tot vijf keer per week gedurende 45 minuten actief waren. Een aantal andere kwalitatieve studies laat zien welke verschillende betekenissen sport voor mensen met (ernstige) psychische klachten kan hebben.

Bewegen vermindert psychische klachten zoals depressiviteit en angstgevoelens. Dit geldt zowel voor de gehele Nederlandse bevolking als voor mensen met een gediagnosticeerde psychische stoornis. Hierbij zijn de positieve effecten groter bij de laatste groep (Bailey et al., 2017; Carter et al., 2016; Kvam et al., 2016; Rebar et al., 2015; Schuch et al., 2016a; Schuch et al., 2016b). Bewegen als behandeling van (ernstige) psychische klachten is effectiever dan geen behandeling. Verder lijkt bij mensen met lichte of matige psychische klachten bewegen als therapie het even goed te doen als psychotherapie of medicatie.

Positieve spiraal van bewegen en geestelijke gezondheid

Een oorzaak-gevolgrelatie is niet altijd vast te stellen, maar er lijkt sprake van een positieve spiraal: sporten en bewegen hangt samen met een betere mentale gezondheid, en dat leidt weer tot meer motivatie om te sporten en bewegen. Ook lijkt er een verband tussen psychische gesteldheid van mensen en hoeveel zij sporten of bewegen: hoe minder goed iemand in zijn vel zit, hoe minder

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in