Extreme hitte zorgt volgens onderzoek van (onder andere) Science Direct echter voor ernstige, geestelijke problemen. Temperaturen boven dertig graden Celsius zorgen voor een wereldwijde stijging van mentale problemen met 2,2 procent.
‘In recente jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van extreme hitte en of het de situatie van mensen met mentale klachten verslechtert’, stelt Dr. Laurence Wainwright van de Universiteit van Oxford in een interview met de Engelse krant The Guardian.
Mensen die al lijden aan psychische aandoeningen, zoals angststoornissen of depressie, kunnen extra kwetsbaar zijn voor de negatieve effecten van warmte op hun mentale gezondheid. De fysiologische reacties op warmte, gecombineerd met bestaande mentale kwetsbaarheden, kunnen de symptomen van psychisch kwetsbare mensen verergeren.
Zelfmoord, stress en depressie
In meerdere landen, waaronder ook een aantal landen met een koeler klimaat zoals Nederland, is er een verband gevonden tussen een toename in temperatuur en een toename in zelfmoord en bezoeken aan de spoedeisende hulp voor psychische problemen (Burke et al., 2018, Gao et al., 2019, Mullins & White, 2019). Voor de Verenigde Staten wordt een toename gevonden van 0,7-1 procent in zelfmoord per 1 °C toename in temperatuur en voor Mexico zelfs een toename van 2,1 procent (Burke et al., 2018). In Engeland was dat volgens onderzoek uit 2007 3,8 procent bij een stijging van een graad boven de 18 graden Celsius.
Volgens milieu-epidemoloog Tim Nawrot komt dat doordat er in de hitte minder aanmaak van serotonines plaatsvindt. En dat is