Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Is toevoegen behandeling gericht op slaap effectief bij standaard behandeling?

P3NL, de belangenorganisatie voor psychologen, psychotherapeuten en pedagogen heeft recent een kennisagenda gelanceerd. Deze agenda helpt om vanuit wetenschappelijk onderzoek zo praktisch mogelijk en goed onderbouwd een behandeling te kunnen geven. Dit om de zorg voor álle cliënten te verbeteren en duidelijk te maken welke wetenschappelijke kennis daarvoor nodig is.
Springer/Picscout

Met deze kennisagenda zijn de 10 belangrijkste kennishiaten vanuit de praktijk verzameld. Deze 10 onderwerpen vragen om meer wetenschappelijk onderzoek vanuit de praktijk, zodat behandelaren deze kennis kunnen gebruiken om de zorg te verbeteren.

Effect behandeling van slaapproblemen belangrijk kennishiaat ggz

Op nummer 2 van de 10 belangrijkste door P3NL vastgestelde kennishiaten staat: ‘Wat is de effectiviteit van het toevoegen van behandeling gericht op slaap bij standaard psychologische of somatische behandeling?’
Slecht slapen heeft negatieve gevolgen voor de psychische en lichamelijke gezondheid van mensen. In de ggz kampen veel cliënten naast hun psychische en/of somatische klachten met slaapproblemen, die de klachten kunnen verergeren. Uit onderzoek blijkt dat behandeling gericht op slaapproblemen kan leiden tot positieve effecten op de psychische gezondheid. Een behandeling gericht op slaap, zou een versterkend effect kunnen hebben op de behandeling gericht op psychische en/of somatische klachten. En omdat de maatschappelijke kosten van slaapproblemen hoog zijn, is onderzoek hiernaar zeer wenselijk.

De P3NL kennisagenda en de 10 belangrijkste hiaten in de ggz, kan worden gebruikt om middelen voor onderzoek te prioriteren of voor het uitwerken van onderzoeksvoorstellen.

Wisselwerking tussen psychiatrische stoornissen en slaapstoornissen

Voor wie meer kennis wil opdoen van de wisselwerking tussen psychiatrische stoornissen en slaapstoornissen is er deze maand een nieuw handboek verschenen: Slaapstoornissen in de psychiatrie – Diagnose en behandeling door prof. dr. Marike Lancel, drs. Maaike van Veen, dr. Jeanine Kamphuis, allen verbonden aan het Expertisecentrum Slaap en Psychiatrie, GGZ Drenthe.

Het boek biedt een overzicht van diverse slaapstoornissen, de diagnostiek en behandeling daarvan en hun relatie tot de psychiatrie en gebruik van psychofarmaca. Er wordt per psychiatrische aandoening uitvoerig ingegaan op de wisselwerking tussen psychiatrie en slaapstoornissen, waarbij epidemiologie, phatofysiologie en specifieke behandelmogelijkheden aan bod komen. Ook wordt aandacht besteed aan zowel medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling en aan enkele specifieke doelgroepen.

Gezonde slaap is essentieel voor het functioneren van de hersenen. Slecht slapen is voorspellend voor het ontstaan van psychische klachten, voor de mate van remissie en het risico op terugval. Slaapstoornissen komen frequent voor bij vrijwel alle psychiatrische stoornissen en vormen één van de belangrijkste transdiagnostische symptomen. Bekijk de inhoudsopgave Slaapstoornissen in de psychiarie >

Bron: P3NL, Bohn Stafleu van Loghum

Gerelateerde vakinformatie

Antipsychotica en kwaliteit van leven: hoe maken patiënten de balans op?