BPS is een ernstige aandoening die vaak gepaard gaat met veel lijdensdruk en comorbide problematiek. De stoornis vormt een hoge belasting voor de patiënt zelf, zijn familieleden en de gezondheidszorg in het algemeen. De stoornis werd als onbehandelbaar gezien, maar onderzoek heeft inmiddels geleid tot eerdere diagnose en betere behandelresultaten.
Lees ook: Vroege interventie voor borderline persoonlijkheidsproblematiek
BPS begint meestal tijdens de adolescentie (12 >) en ontwikkeld zich vaak samen met internaliserende stoornissen (depressie en angst), externaliserende stoornissen (gedragsproblemen, hyperactiviteit en middelengebruik) of beide. De stoornis wordt in verband gebracht met een laag opleidingsniveau, gebrek aan langdurige relaties, partnerconflicten, het nemen van seksuele risico’s, weinig sociale steun en depressieve gevoelens.
Psychotherapie is de belangrijkste behandeling bij BPS. Medicatie is alleen geïndiceerd bij comorbide aandoeningen waarvoor medicatie nodig is, of tijdens een crisis als psychosociale interventies niet helpen. Er wordt momenteel gediscussieerd over de vraag of BPS moet worden gecategoriseerd als een eigen diagnostische eenheid of als een subcategorie van stoornissen die specifiek geassocieerd worden met stress.
Bewustwording van BPS door professionals en niet-professionals is de sleutel tot een passende vroege interventie.
Lees hier het artikel: Borderline personality disorder, The Lancet, October 2021
Bron: Universiteit Leiden
Gerelateerde informatie
- Praktijkstandaard Borderline persoonlijkheidsstoornis, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
- Congres Emotieregulatie. Het is niet meer mogelijk je aan te melden voor het congres Emotieregulatie op 25 november 2021. De volgende editie van dit congres vindt plaats in 2022. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van het nieuwe programma? Laat dan je gegevens achter via dit interesseformulier.
Dialectische gedragstherapie voor jongeren met een borderlinestoornis en andere emotieregulatiestoornissen – Surfen op emoties, Agaath Koudstaal, Rosanne de Bruin
Focus op familie – Bij de behandeling van psychiatrische problematiek, Wiepke Cahn