Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ARFID-screener in het Nederlands vertaald

Iemand die met ARFID kampt eet alleen specifieke voeding, zoals friet, witbrood met hagelslag, noodles of pasta. ARFID is de afkorting van de Engelse diagnose Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Sandra Mulkens (hoogleraar Voedings- en eetstoornissen aan de Universiteit Maastricht) heeft samen met Renate Neimeijer en Diana Kroes de NIAS screener vertaald in het Nederlands, om ARFID(symptomen) te kunnen screenen.  
selection of whole grain pasta uncooked, isolated on white background Usage: Journal Inside 11298_016_004 (2019) Usage: Journal Inside 11298_016_004 (20190327) Usage: Online (20190416) *** Local Caption *** © MarisaLia / Getty Images / iStock
© MarisaLia / Getty Images / iStock

ARFID wordt in het Nederlands Vermijdende/Restrictieve voedselinnamestoornis genoemd. De eetstoornis staat in de DSM-5, maar is relatief onbekend. Bij Arfid eet je heel selectief. Er is geen fixatie op gewicht of uiterlijk, maar op het voedsel zelf – kleur, textuur of smaak. Meestal is er een angst voor wat bepaald voedsel met je lichaam doet, dat je stikt bijvoorbeeld. Som speelt er een slikprobleem of iets ander lichamelijks. Ook kan deze eetstoornis samengaan met autisme. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling.

Volgens de DSM5 zijn de kenmerken van een Arfid-patiënt onder meer flink afvallen of aankomen, sociale problemen, een negatief zelfbeeld en afhankelijkheid van voedingssupplementen. 2 tot 4 procent van de bevolking heeft volgens onderzoek last van één van deze klachten.

NIAS screener

De nu in het Nederlandse vertaalde ‘NIAS – Nine Item Avoidant/Restrictive Food Intake disorder screen’ is oorspronkelijk ontwikkeld door Zickgraf en Ellis (2018). Het is een kort multidimensionaal instrument om ARFID-geassocieerd eetgedrag te meten. De screener bestaat uit 9 vragen die beantwoord worden op een 6 punts Likertschaal van helemaal mee oneens tot helemaal mee eens. Deze korte (Engelstalige) zelfrapportagelijst blijkt een betrouwbaar en valide zelfrapportage-instrument om symptomen van ARFID te meten en verder onderzoek te doen.

Er is momenteel nog geen andere vragenlijst voor het in kaart brengen van ARFID symptomen, behalve de EDY-Q voor kinderen en jeugdigen. Het interview PARDI (Pica, ARFID and Rumination Disorder Interview) kan ook worden ingezet, maar dan alleen door een getrainde behandelaar.

Validation of the nine item ARFID screen (NIAS) subscales for distinguishing ARFID presentations and screening for ARFID. DOI: 10.1002/eat.23520, oct 2021


Gerelateerde informatie