Dit jaar ging de prijs naar senior-onderzoeker Prof. Dr. Greet Vanaerschot, gz-psycholoog/klinisch psycholoog en persoonsgericht-experiëntieel psychotherapeut en hoogleraar psychotherapie aan de Universiteit Antwerpen. Greet Vanaerschot werkt daarnaast als hoofddocent bij RINO Utrecht.
De NVP heeft de Wim Trijsburgprijs voor de vijfde keer uitgereikt tijdens de Dag van de Psychotherapie in Amsterdam, 10 december 2021.
Gerelateerde informatie
Supervisie als proces – Een gids voor de praktijk. Greet van Aerschot is samen met Dr. Nelleke Nicolai en Drs. Peter Daansen auteur van het boek Supervisie als proces (2021).
Dit handboek biedt kaders én concrete handvatten voor de supervisor (in spe). De nadruk ligt op het leren faciliteren van het supervisieproces. Het laat zien hoe je als supervisor supervisanten kunt helpen psychotherapeutische en professionele vaardigheden te verwerven en integreren, zoals het opbouwen van een werkrelatie, het gepast en gefaseerd spiegelen en interveniëren, het toepassen van een behandelprotocol afgestemd op de cliënt, en het reflecteren op het eigen professioneel handelen. Bekijk de inhoudsopgave >
Empathie – Het geheime wapen van psychiaters en psychotherpeuten. Redactie: Greet Vanaerschot, Nelleke Nicolai, Marc Hebbrecht.
Zonder empathie geen goede therapeutische relatie.
Zonder goede alliantie tussen patiënt en therapeut geen optimaal behandelingsresultaat. Wonderlijk daarom dat in de meeste leerboeken een afzonderlijk hoofdstuk over empathie ontbreekt.
Het concept empathie is niet onomstreden. Waar de ethologische school van Frans de Waal zelfs mensapen (bonobo’s) inlevingsvermogen toekent lijkt de neurobiologische school van Dick Swaab zaken als empathie inexistent te verklaren. Binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt de roep om een rustig, empatisch contragewicht tegenover het ontregelend snelle maatschappelijk leven van vandaag steeds groter (getuige bijvoorbeeld de boeken van De Wachter en Verhaeghe). Bekijk de inhoudsopgave >