Ook periodes waarin mensen ernstig ziek zijn, soms ook ongeneeslijk, zijn ‘stenen’ langs iemands levenslijn. Christien de Jong begeleidt en behandelt mensen tijdens dit proces. Zulke live events vragen weer een andere benadering, waarbij het aanspreken van veerkracht een belangrijk aspect is. De Jong ontving een onderscheiding voor haar belangrijke werk en vertelt hierover in de rubriek bijzonder specialisme. Eerdaags start ik met mijn eerste NET-behandeling en daarvoor heb ik een verzameling bloemen en stenen nodig. Voor kunstbloemen wend ik mij denk ik tot het internet, die zijn tegenwoordig heel mooi en niet van echt te onderscheiden. En ik ben nog op zoek naar stenen; mooie kleine gladde, maar ook bonkige en grillige exemplaren. Vanochtend, tijdens het uitlaten van de hond, heb ik mijn eerste steen gevonden.
Redactioneel GZ-psychologie nr.6/2021 | Stenen en bloemen
Ik heb net twee zeer inspirerende cursusdagen van de NET-training (Narratieve Exposure Therapie) achter de rug. NET is bedoeld voor mensen met PTSS met meervoudige trauma’s. Bij NET worden stenen en bloemen gelegd langs iemands levenslijn. ‘Stenen’ symboliseren traumatische gebeurtenissen en ‘bloemen’ staan voor de mooie gebeurtenissen in iemands leven.
Een belangrijk onderdeel van NET is exposure aan de ‘stenen’. Om het in de training een beetje leerzaam en gezellig te houden oefenden we eerst met exposure aan eigen bloemen. En jee, wat is het toch een krachtige manier om een gebeurtenis weer helemaal voor je te zien. Alles kwam in geuren en kleuren voorbij: trouwdagen, geboortes van kinderen, diploma-uitreikingen. Er werd veel geglimlacht, gestraald en gesnotterd. Elk detail van de trouwjurk was weer zichtbaar, de hilarische speech van een geliefde bijna hardop hoorbaar.
Later kwamen persoonlijke kleine ‘steentjes’ van de cursisten aan bod. Dat waren geen traumatische gebeurtenissen, maar spannende of vervelende gebeurtenissen: heftige turbulentie tijdens een vlucht naar Italië, de eerste crèche-dag van iemands kind, een confrontatie met een dreigende herdershond. Hoe klein of hoe lang geleden deze gebeurtenissen ook waren, de kracht van de exposure was enorm. De angst werd door menigeen weer opnieuw gevoeld, met zweethanden en trillende benen tot gevolg. Ruud Jongedijk, die NET in Nederland introduceerde, vertelt er uitgebreid over in het hoofdinterview van dit nummer.
Willemijn Scholten hoofdredacteur
@storiesbyPien
GZ-psychologie is altijd geïnteresseerd in mooie artikelen. Stuur je idee/verhaal op naar: GZ-Psychologie@bsl.nl