Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Wtzi naar Wtza, wat nu?

Onder de huidige ‘Wet toelating zorginstellingen’ (Wtzi) hebben veel zorgaanbieders ‘drempelloos’ toegang tot het zorgveld. Dat geldt ook voor veel ggz-aanbieders. Bepalend voor de wijze van toelating is welke zorg je levert en met hoeveel zorgverleners je dat doet.
© Song_about_summer / stock.adobe.com
© Song_about_summer / stock.adobe.com

Ben je een solist, dan is de Wtzi per definitie niet relevant. Is daarentegen sprake van een organisatorisch verband met bijvoorbeeld een medisch specialist, dan is een toelating vereist. In de ggz komt het vaak neer op de vraag of er een psychiater betrokken is bij de zorgverlening. Als dat zo is, én er is een organisatorisch verband, dan moet ‘actief’ een toelating worden aangevraagd en moet onder meer een Raad van Toezicht worden ingesteld. Is dat niet zo, dan is de kans groot dat sprake is van ‘behandeling van gedragswetenschappelijke aard’, en dat de instelling van rechtswege is toegelaten. Er hoeft dan ook geen Raad van Toezicht te worden ingesteld, althans niet als de organisatie ten hoogste vijftig werknemers heeft.

Van Wtzi naar Wtza

Op 1 januari 2022 wordt de Wet toelating zorginstellingen’ (Wtzi) vervangen door de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). De Wtza zal van toepassing zijn op alle zorgaanbieders, dus ook de solisten. Allereerst wordt een meldplicht ingevoerd voor nieuwe zorgaanbieders en alle bestaande zorgaanbieders die niet in het Landelijk Register Zorgaanbieders staan. Check dus allereerst of uw praktijk daarin staat! Naast de meldplicht wordt ook een nieuw vergunningsstelsel geïntroduceerd, dit ter vervanging van de huidige toelatingsprocedure. Het komt er straks op neer dat alle instellingen voor medisch specialistische zorg en alle andere instellingen die met meer dan tien zorgverleners werken, een toelatingsvergunning nodig hebben. Dat betekent dat alle ggz-aanbieders met een psychiater en/of meer dan tien zorgverleners vergunningsplichtig zullen zijn. Sommige van deze vergunningsplichtige instellingen zullen daarnaast ook nog een Raad van Toezicht (van minimaal drie natuurlijke personen) moeten instellen. Werkt een medisch-specialist in de praktijk? Dan geldt deze eis als er in de regel meer dan tien zorgverleners zorg verlenen. Werkt er geen medisch-specialist in de praktijk? Dan geldt deze regel pas wanneer er in de regel meer dan 25 zorgverleners zorg verlenen.

Verlichting?

Zorg ervoor dat uw praktijk/instelling op de hoogte is van de aanstaande wijzigingen, zodat de statuten, bedrijfsvoering en bestuursstructuur van de organisatie daarop kunnen worden aangepast, en ga na of de meldplicht op u van toepassing is. Voor ggz-instellingen met een psychiater, en met maximaal tien zorgverleners, zou de invoering van de Wtza een verlichting van de huidige situatie kunnen betekenen; in die zin dat een Raad van Toezicht niet langer nodig is. Voor de meeste andere zorgpraktijken geldt dat er waarschijnlijk moet worden nagegaan of een melding en/of vergunning nodig is.

 

Joep Duijzings, advocaat bij Eldermans|Geerts

Gerelateerde informatie

Wtza-wizard / Eldermans | Geerts