De afgelopen jaren kwamen er veel vluchtelingen naar Nederland. Vluchtelingen hebben relatief veel psychische klachten, maar vragen minder vaak om psychologische hulp. Dit vraagt om extra inspanningen, stelt Evert Bloemen, zodat vluchtelingen toch de hulp krijgen die zij nodig hebben.
Wereldwijd zijn er meer dan 60 miljoen vluchtelingen en in 2019 had Nederland ongeveer 26.000 asielaanvragers. Zij komen uit landen waar oorlog heerst (o.a. Syrië, Yemen), waar de (politieke) situatie instabiel is (o.a. Irak, Afghanistan), en waar sprake is van onderdrukking (o.a. Eritrea, Iran). De psychische klachten van vluchtelingen gaan vaak gepaard met schaamte en stigma, wat hen belemmert in de hulpvraag. Het is een uitdaging iets voor deze mensen te kunnen betekenen.
Moeilijkheden vluchtelingen
Wordt een asielzoeker erkend als vluchteling, dan wordt een verblijfsvergunning en woning verstrekt en moet hij of zij inburgeren en Nederlands leren. Het opbouwen van een nieuw bestaan in een vreemd land valt hen vaak zwaar. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van psychische problemen:
-
Pre-migratiefactoren, zoals: opleiding en werk in land van herkomst, leefsituatie, al aanwezige psychische symptomen, traumatische (verlies)ervaringen voor- en tijdens de vlucht.
-
Post-migratiefactoren, zoals: het verloop van de asielprocedure, de lengte van het verblijf in asielzoekerscentra, de aanwezigheid familieleden, sociale steun, culturele verschillen, en mogelijkheden voor actieve coping.
-
Sociale factoren in Nederland, zoals: taalbeheersing, niet hetzelfde werk kunnen doen als in het land van herkomst, opleiding, werk, racisme en discriminatie.
Psychologen die hiervan op de hoogte zijn, kunnen hierover praten met cliënten. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en de cliënt voelt zich dan beter begrepen.
Psychische problemen van vluchtelingen
Vluchtelingen zijn relatief jong en veerkrachtig. Hierdoor zijn de meeste vluchtelingen gemotiveerd om iets van hun nieuwe leven te maken, ondanks de heftige