Omrollende pluizige kittens met grote ogen, spelende puppy's die over elkaar heen klauteren; koddige diertjes in allerlei grappige poses, het blijkt goed voor ons te zijn om daarnaar te kijken.
Als je dertig minuten per dag naar schattige knuffelbare dieren kijkt, daalt je bloeddruk, daalt je hartslag en vermindert je stressniveau. Zelf word ik het vrolijkst van plaatjes van honden en katten die dikke maatjes zijn en die gebroederlijk samen spelen of in een mandje liggen. Ik had dan ook mijn hoop gevestigd op onze hond Saartje en poes Bobbie, allebei heel schattig maar wel al op leeftijd toen zij samen bij ons in huis kwamen wonen. Maar dit was in het begin juist erg stressverhogend, voor zowel de dieren als de gezinsleden. Ik heb mijn ‘dikke maatjes’-verwachting wat bij moeten stellen, maar ze gaan inmiddels best goed met elkaar om. Vooral Saartje vindt Bobbie heel erg leuk en interessant, al is die liefde niet geheel wederzijds. Als Saartje enorm staat te kwispelen als ze Bobbie ziet, kijkt Bobbie een beetje ongeïnteresseerd en nuffig de andere kant op. Er is wel een lichtpuntje, Bobbie loopt tegenwoordig mee als we Saartje uitlaten, echt heel schattig en zeker stressverlagend voor mij.
In de ggz zet men inmiddels natuurbeelden in om stressgerelateerde klachten te verminderen, zoals met het virtual reality-programma VRelax van onderzoeker Wim Veling van het UMC Groningen, waar in onze nieuwrubriek een bericht over staat. Mensen kunnen met een Virtual Reality-bril onder andere een verlaten Grieks kiezelstrandje en een Drents meertje bezoeken. De kalmerende werking van de natuur wordt verklaard vanuit verschillende theorieën. Zo denkt men dat het beleven van de natuur geen mentale inspanning kost, waardoor men in de natuur geestelijk kan herstellen en opladen. Vanuit evolutionair oogpunt kan men op een veilige rustgevende plek bijtanken, om zodoende toekomstige stressvolle situaties te kunnen overleven.
Schattige diertjes of natuurbeelden, keuze genoeg om op een leuke manier stress te verminderen. Ik denk trouwens dat het niet werkt bij de reuzenpad, die volgens onze columnist Kees Korrelboom is opgenomen in de categorie ‘oplossingen die meer problemen veroorzaken dan oplossen’.
GZ-psychologie is altijd geïnteresseerd in mooie artikelen. Stuur je idee/verhaal op naar: GZ-Psychologie@bsl.nl