Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel | Dikke pillen en hapklare brokken

Hier is ie dan! De vernieuwde GZ-psychologie, in een nieuw jasje en met een paar nieuwe rubrieken.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-020-0233-x/MediaObjects/41480_2020_233_Fig1_HTML.jpg
IS HET VANAF NU NIET VEEL PASSENDER OM BIJ DIKKE BOEKEN EEN WEBINAR AAN TE BIEDEN?
Op het moment dat ik deze column schrijf, werken we nog met z’n allen thuis. Je zou denken dat iedereen nu dan ook voldoende tijd heeft om vakliteratuur bij te houden. Zo stuurde een vriendin mij vanochtend een foto van een boek over de anatomie van de hersenen, met de mededeling dat ze daar eens lekker haar tanden in ging zetten de komende week nu ze vrij thuis is, omdat de geplande vakantie naar Noorwegen niet doorgaat.
Drukte is voor mij vaak een reden of excuus om dit soort, in principe heel interessante boeken op een onaangeroerde stapel te laten liggen. En eerlijk is eerlijk, een beetje meer kennis op allerlei gebied zou ik best kunnen gebruiken. Doordat er zoveel activiteiten wegvallen nu, heb ik zelf het idee wel iets meer tijd te hebben. Toch is het interessant om te zien dat dit door mensen heel verschillend wordt ervaren. Ik ken mensen die het juist drukker hebben, omdat de nieuwe manier van werken – thuis, met beeldbellen – hen meer energie kost. En omdat er tegelijkertijd ook kinderen in de gaten moeten worden gehouden, zodat ze tijdens de google-meet-bijeenkomsten met hun leraren en klas niet stiekem op hetzelfde moment op een ander scherm zitten te gamen.
Ik mediteer, sta ineens overdreven vroeg op om met zonsopgang in de duinen te wandelen, maar loop met een boogje om de stapel ongelezen vakliteratuur heen. Is het vanaf nu niet veel passender om bij dikke boeken een webinar aan te bieden? Ik stel me daarbij een hapklare brok kennis voor, die helpt om je de taaie literatuur efficiënter en speelser eigen te maken. Het boek hou je dan als naslagwerk, en omdat het mooi staat in de boekenkast. GZ-psychologie lees je er dan ter ontspanning bij. Ik moet trouwens niet vergeten mijn vriendin volgende week even te ‘zoomen’, vragen of ze nog iets opgestoken heeft over onze hersenen. Maar nu eerst even naar buiten, ik wandel tegenwoordig naar de supermarkt.
Willemijn Scholten, hoofdredacteur

 

GZ-psychologie is altijd geïnteresseerd in mooie artikelen. Stuur je idee/verhaal op naar: GZ-psychologie@bsl.nl