Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder aanmeldingen voor psychiatrische zorg

Sinds de strenge coronamaatregelen is het aantal aanmeldingen voor de psychiatrische zorg fors gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van NRC en een inventarisatie van GGZ Nederland. Het aantal aanmeldingen is gehalveerd.  

Psychiaters, GGZ Nederland en de NVvP maken zich ernstig zorgen. Hoe langer patiënten wachten , hoe ernstiger de klachten en hoe langer de behandeling gaat duren. Uitstel van behandeling kan gevaarlijk zijn voor de omgeving en leiden tot suïcide.

Patiënten met psychische klachten gaan eerst naar de huisarts en worden daarna doorverwezen voor psychiatrische hulp. Maar patiënten zijn bang om corona te krijgen of dat de huisarts druk is met coronapatiënten. Nu zorgmijden kan straks tot nog grotere wachtlijsten in de GGZ leiden. Mensen die wel in behandeling zijn zien hun behandelaar vaak niet meer face-to-face, maar telefonisch of via videobellen. Dat is niet altijd effectief. Sommige patiënten zijn onbereikbaar en helemaal uit beeld verdwenen.

Overheidscampagne gestart

28 April is er een overheidscampagne gestart om aandacht te vragen voor psychische problemen die worden erger worden door de coronacrisis. Doel is om mensen hulp te laten zoeken als ze psychische problemen hebben en zich hiervoor bij de huisarts te melden. De campagne is te horen op de radio en te zien op Instagram, Twitter en Facebook. Met filmpjes worden daar bijvoorbeeld tips gegeven over hoe om te gaan met drukte in huis, of het belang van goed eten en een vaste routine als je niet zo lekker in je vel zit. Op Rijksoverheid.nl staan meer praktische tips en verwijzingen naar hulplijnen.

Bron: NRC, GGZ Nederland