Zonder afscheid trekt alles als een film voorbij; derealisatie of depersonalisatie. Veel mensen kunnen nu door het coronavirus geen afscheid nemen van hun dierbaren. Dit kan op termijn leiden tot een toename van psychische klachten.
Aanraken
De 1,5 meter afstand maakt het extra moeilijk. Het aanraken om anderen te troosten ziet in ons. Het is een eerste behoefte. We spiegelen en voelen het verdriet van de ander in ons. Om te overleven moeten we naast elkaar gaan staan. Daarnaast mogen er volgens de RIVM richtlijnen maar 30 mensen aanwezig zijn. Dan moet je vaak ook nog gaan kiezen wie wel en wie niet.
Volgens De Keyser zijn de eerste dagen en weken na een overlijden cruciaal voor het rouwproces. Ons ‘werkgeheugen’ in het frontale gedeelte van de hersenen zit vol door trauma. Dat moet je verwerken. Een herdenking helpt daarbij. Maar voor het rouwproces heeft een uitgesteld afscheid niet veel effect.
Bron: NOS
Gerelateerde informatie
- Imaginaire rescripting – theorie en praktijk, Remco van der Wijngaart, Marleen Rijkebroer
- Hoe evalueer je dissociatieve klachten in een PTSS behandeling? GZ-psychologie, dec 2019
- Psychopraktijk – Jos de Keijser: ‘Het is mijn ambitie om de behandelkloof bij complexe rouw te verkleinen’, nr. 6/2014
- Verlieskunde – methodisch kompas voor de beroepspraktijk